Дигиталните услуги ще носят трилиони на автомобилната индустрия

Към днешна дата дигиталните услуги генерират само 3% от приходите на марката, което не покрива големите им инвестиционни разходи. Но прогнозите са за десетократно увеличение

Пламен Георгиев,
игра гейминг цифрови услуги

BMW

Е ксперти прогнозират, че допълнителните преходи на компаниите от дигитални услуги ще нараснат десетократно през следващите две десетилетия.

Този процес ще стане възможен благодарение на въвеждането на пазара на т. нар. софтуерно определяни автомобили (SDV), които ще дават на производителите множество нови източници на приходи, които се очаква да превишават настоящите, които компаниите правят от продажбите на автомобили.

До 2030 г. дигиталните услуги може да генерират до $1,5 трилиона допълнителен приход за световната индустрия, смята консултантът на Accenture Юрген Риирс.

До 2040 г. тази цифра може да нарасне до $3,5 трилиона, съставлявайки до 40% от общия приход на автомобилната индустрия, изчислява проучване на Accenture.

В момента цифровите услуги генерират само 3% от приходите на автомобилните производители в световен мащаб, според Accenture. Това не успява да покрие милиардите, които автомобилните производители наливат в разработката на SDV.

В замяна на инвестицията си производителите се надяват, че SDV ще се държат повече като смартфони. Това ще е възможно или чрез обединяване на автомобили със смартфони, както при функцията дигитален ключ, която позволява на водача да отваря и управлява автомобила. Другият вариант е чрез свързани функции на самия автомобил, като автоматично плащане на гориво или зарядни станции, според Accenture.

В бъдеще софтуерът трябва да се превърне в източник на нови първокласни услуги, като стрийминг на музика или паркиране на автомобили, с потенциално високи маржове на печалба, както се вижда в индустрията на смартфоните.

 Според Accenture новите услуги за мобилност, като организиране на превози и автономно шофиране чрез безжични абонаменти, също обещават да носят пари на производителите в течение на жизнения цикъл на автомобила.

Източник на статията: autonews.com

цифрови услуги дигитални услуги SDV трилиони приходи