Новите Mercedes-и ще си говорят с вас като с приятел

Гласовият асистент е част от MBUX Virtual Assistant, който ще се нагажда спрямо вашето настроение

Mercedes MB OS

, Mercedes-Benz

Mercedes-Benz MB.OS

Mercedes-Benz has представи на света подробности за своята нова MB.OS инфотейнънт система по време на CES 2024. Първото й реално измерение ще видим със серийния модел, базиран на Mercedes-Benz Concept CLA-Class, а след това ще бъда лансирана и в редица други модели, базирани на платформата Mercedes-Benz Modular Architecture (MMA).

Една от ключовите характеристики на новата операционна система е въвеждането на нов MBUX Virtual Assistant. За тази система се твърди, че предлага най „човекоподобния интерфейс” от всеки друг Mercedes-Benz, като използва генеративен изкуствен интелект (AI) и проактивна интелигентност. Според производителя, MBUX Virtual Assistant може да предлага „полезни съвети, базирани за изученото поведение и ситуационен контекст”, например да възпроизвежда последните новини в началото на деня или да стартира предпочитаната от водача масажна програма в края на деня.

Този асистент се базира на четири така наречени „личностни черти” (Natural, Predictive, Personal и Empathetic), като целта е да се симулира разговор с приятел. Вече няма нужда да се произнася фразата Hey Mercedes, за да се стартира асистентът. Системата може да отговаря на въпроси и да търси пояснение, задавайки „интелигентни въпроси”. MBUX Virtual Assistant използва и звездообразен аватар в централния дисплей, за да изразява различни настроения и състояния, например спокойствие или възбуда.

MB.OS представя и новата система MBUX Surround Navigation. Т използва модерна 3D графика, за да възпроизвежда детайлна карта на света, като може да изобразява различни видове трафик, включително коли, ванове, велосипедисти и дори пешеходци в близост до пътя.

MBUX MB.OS CES 2024 изкуствен интелект гласов асистент Mercedes-Benz