Пет интересни факта за автомобилите и киното, които може би не знаете

Именно автомобилите са тези, заради които някои филми оставят своята следа в историята. Достатъчно е да споменем само „Бързи и яростни”, той далеч не изчерпва темата

Пламен Георгиев,
Ford Mustang Bullitt

, Ford

Ford Mustang Bullitt

П рез последните десетилетия автомобилите заемат основна част в много филми, а киното се оказва идеална маркетингова платформа за различни компании. Франчайзът „Джурасик парк” се договаря с Jeep, след като в началото беше Mercedes. „Матрицата” пък залага твърдо на возилата на General Motors (и моторите Ducati), „Трансформърс” също дава огромно поле за изява на GM. През годините агент 007 залага на британското…

Това са част от примери за успешно сътрудничество, но не винаги случаите са такива. Ето и някои факти, които също будят интерес.

Първата автомобилна гонка: Runaway Match

Първите сцени с преследване между два автомобила са от 1903 г., случва се в немия черно-бял филм Runaway Match, известен и като Marriage by Motor. Сюжетът е много прост: млада двойки бяга с автомобил към църквата, за да се оженят. Преследва ги бащата на момичето, които иска да спре женитбата, но автомобилът му се разваля.

Но първият сравнително съвременен филм, който се счита за еталон в киното за пресъздаване на автомобилно преследване, е „Булит” от 1968 г. със Стив Макуин. Големият екшън продължава цели 10 минути, в които добрият и лошите са съответно с Ford Mustang GT (1968) и Dodge Charger (1968).

 Porsche 917K

Getty

Porsche 917K

Най-скъпият автомобил с роля в киното: Porsche 917K

Участвалите в известни филми автомобили струват много пари. Такъв пример е споменатият Mustang GT от „Булит”, но той е много, много далеч от рекордьорът. Става въпрос за състезателния Porsche 917K от 1970 г., участвал в „Льо Ман”. В главната роля е… Стив Макуин (съвпадение?), чиято премиера е през 1971 г.

Автомобилът има интересна история: екземплярът Porsche 917K от лентата е собственост на швейцарския състезател Жо Сифер, след което изчезва за повече от 25 години. Когато автомобилът се появява отново, той е предложен за продажба на търг през 2017 г. Продаден е за рекордните за автомобил на марката Porsche $14,08 млн.

В същия филм участва и вторият най-скъпо продаден автомобил от киното, това е състезателният Ford GT40 Lightweight от 1968 г., който през 2012 г. е продаден за $11 млн.

 Fast X

Getty

Fast X

Най-касовият автомобилен филм: „Бързи и яростни 7”

Седмата серия от франчайза влиза в историята на десетте най-успешни филми в историята на киното. Изпреварват го двете серии на „Аватар” и „Титаник” на Джеймс Камерън, както и „Отмъстителите” на Marvel.

Бюджетът на фирма от 2015 г. е $200 млн., накрая той събира $1,5 млрд. Вероятно за този успех роля играе и фактът, че това е последният филм на Пол Уокър, който загина в автомобилна катастрофа през ноември 2013 г. По план филмът е трябвало да излезе на екран през юли 2014 г., но е изтеглен за есента на 2015 г.

 Ford Crown Victoria

Getty

Ford Crown Victoria

Най-популярният автомобил в киното: Ford Crown Victoria

Дори и във филмите, в които автомобилите нямат главна роля, без тях е почти немислимо да се случи каквото и да е действие. Като вземем предвид, че повечето филми се снимат в САЩ, не е трудно да предположим, че най-често на екран (голям или малък) се появява някой американски модел. В случая това е седанът Ford Crown Victoria, който се е появяла на екран 6874 пъти.

Обяснението е много просто. Последните две поколения на Ford Crown Victoria са в продажба цели две десетилетия, но по-важното е, че имат дълга служба като полицейски коли и таксита.

Второ място по популярност в киното заема друг модел на Ford, естествено това е Mustang, който се е появявал на екран 3707 пъти. Като марки второто и третото място се държи от Chevrolet и Mercedes-Benz.

 Сцена от "Трансформърс 3"

Getty

Сцена от "Трансформърс 3"

Филмът, в който са разбити най-много коли: „Трансформърс 3: Тъмната страна на Луната”

Бюджетът на лентата на Майкъл Ман възлиза на $195 млн., така че има поле за своеволия. Но това си е прекалено. По време на снимките са потрошени 532 автомобила! Но не всички от тях са в перфектно състояние. Повечето от коли са били в тежко техническо състояние, а не нови.

Източник на статията: auto.mail.ru

кино филми любопитно автомобили