Класиките носят по-голяма възвращаемост от акции и облигации

defaultimg

netinfo

Г ермански банкери съветват богатите инвеститори да влагат парите си в класически автомобили. „За клиенти с над 1 млн. евро в ликвидни активи, класическият автомобил може да е атрактивно допълнение към тяхното портфолио по отношение на доходност и стабилност на стойността,“ коментира Йенс Бернер, експерт в Suedwestbank AG. „След финансовата криза търсенето на алтернативни инвестиции в изкуство, вино или класически автомобили скочи рязко.“

За да може да оценява ретро автомобилите спрямо другите видове инвестиции, преди години банката направи OTX Classic Car Index, в които класира автомобили над 30-годишна възраст и идват от производители от южна Германия, където е базирана Suedwestbank, а това значи Audi, BMW, Daimler и Porsche. От началото на 005 г. до началото на 2018 индексът OTX се е учетворил, изскачайки с много пред ръста от 204% на индекса DAX.

Suedwestbank, която е част от Bawag Group AG, изчислява индекса веднъж годишно, умножавайки цените на моделите, предоставяни от специализираното издание Motor Klassik, с регистрационните номера от Federal Motor Transport Authority. В индекса влизат първите 20 автомобила с най-високи стойности.

OTX не е единственият индекс за ретро автомобили в Германия, но той се фокусира върху богагия юг, където са базирани основните производители в страната. Най-щастливи от инвестицията си са собствениците на класически Porsche 911, чиято цена е скочила с 683% за последните 13 години.

Съветът на банкерите е да се инвестира в автомобила с минимална цена от 100 000 евро.

Х-Factor: отборът на Opel за SUV хитове (тест драйв)

Polestar пуска конкурент на Model 3: 400 к.с. и пробег до 560 км

Daimler и BMW ще изместят Tesla от лидерството на пазара на електромобили

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили класически автомобили ретро автомобили ретро