Ежедневното шофиране над 2 часа понижава коефициента на интелигентност

defaultimg

netinfo

Н ово проучване твърди, че шофирането по над 2 часа дневно води до намаляване на интелигентността. Учените са проучвали как влияе неподвижния начин на живот върху мозъка, като коефициентът на интелигентност на британеца на средна възраст спада по-бързо при тези, които ежедневно шофират на дълги разстояния.

Кишан Бакраня, медицински епидемиолог в Университета в Лeстър, казва пред The Sunday Times: „Знаем, че редовното шофиране по 2-3 часа дневно е лошо за сърцето ви. Това проучване казва, че е лошо и за мозъка ви, тъй като той е по-малко активен през това време.”

Повече от пет години учените са анализирали начина на живот на над 500 000 британци на възраст между 37 и 73 години, по време на който период те са правили тестове за интелигентност и памет.

Шофиращите между 2 до 3 часа дневно, чийто брой възлиза на 93 000, са били с по-ниска мозъчна сила в началото на проучването, която е продължила да спада в течение на него, като степенна е била по-висока спрямо тези, които са карали малко (или въобще не са) през деня.

Подобен резултат важи за гледащите телевизия повече от три часа дневно.

Друг интересен резултат от проучването е, че работата на компютър и компютърните игри за 2 до 3 часа дневно стимулира мозъчната активност. „При гледане на телевизия мозъкът ви е по-малко активен, но използването на компютър го стимулира.”

Докато други проучвания казват, че познавателният капацитет на мозъка е свързан с физическата неактивност, Бакраня предполага, че други фактори също може да имат роля за това. „Шофирането причинява стрес и умора, като проучванията показват връзките между тях и спада на когнитивния капацитет на мозъка.”

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Четете още:

Фактите за мега скандала, заклеймяващ немски авто компании в картел

„Силвър Стар Моторс” иска да измести BMW от върха в България

Porsche може да се откаже от дизела

Източник на статията: Vesti.bg

#най-споделяни любопитно автомобили шофиране затъпяваме зад волана шофьор