Да, другите също са опасни, но най-опасен си самият ти

defaultimg

netinfo

С игурен съм, че все още голяма част от родителите ви ви повтарят постоянно: внимавай на пътя. През последните 30-ина години… Да, родители са ви и има резон в това, но вероятно житейският опит също има връзка с дразнещите съвети.

Проучване на щатската агенция AAA показва, че повечето водачи се притесняват от това да не бъдат убити от друг шофьор, но по-голямата част от инциденти с фатален край са соло катастрофи.

Проучването, което става достояние чрез WTOP, стига до заключението, че 96% от американските водачи се страхуват, че ще бъдат ударени от друг автомобил, пресякъл на червен светофар, а 86% мислят, че ще бъдат блъснати от разсеян шофьор.

Истината обаче е коренно различна. Тя се позовава на статистика, която казва, че над половината от смъртните случай при ПТП се случват при катастрофи, в които участва само един автомобил, този на загиналия.

Тази изводи са направени на база на статистиката за инцидентите през 2015 г. в САЩ. Според нея 62,9% от смъртните случаи в ПТП във Вирджиния, или 474 от 753 смъртни случая, са в следствие на катастрофа с участието на един автомобил. В Мериленд този процент е 53,6 (275 от 513). В национален мащаб процентът е 55.

„Изразът „катастрофа с участието на един автомобил” покрива множество шофьорски грешки и други рискови фактори, включително шофиране под въздействие на алкохол или наркотици, невнимание, разсейване, умора, висока скорост, лошо време, свръх корекция и дори избягваща маневра за сблъсък”, коментира Джон Таунсенд от ААА.

“Катастрофите с участие на един автомобил имат много изражения, включително напускане на платното за движение или преобръщане. Този тип инциденти са много опасни и процентът на фатален изход е по-висок от останалите видове катастрофи.”

В катастрофите с участие на един автомобил влизат инцидентите, при които автомобил удря пешеходец или велосипедист, дърво, други препятствия, животни. Но 70% от фаталните последствия след подобен инцидент се класифицират като „излизане от платното на движение” – катастрофи, при които автомобилът пресича една от двете (лява или дясна) пътни маркировки.

Изводът от цялото проучване? „Гледайте пътя и дръжте волана.”

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Четете още:

Топ 10 на най-важните автомобили в историята на Япония

Ето го новия еталон в класа на бизнес седаните: Audi A8

Dacia може да предложи най-евтиния електромобил в Европа

Източник на статията: Vesti.bg

любопитно автомобили пътни инциденти катастрофи ПТП