Заради спад в търсенето на електромобили: JLR отлага два нови EV, залага на хибриди

Двете електрички ще почакат повечко

Мартин Дешев,
range rover electric

Land Rover

JLR (Jaguar Land Rover) ще отложи пускането на два нови изцяло електрически модела. Причините обаче не са технически и проблеми с колите няма.

Вместо това компанията е изненадана от големия брой поръчки за първия електрически Range Rover и за солидното търсене на настоящите plug-in хибриди в гамата ѝ, съобщава Electrek. JLR започна да приема поръчки за електрическия Range Rover през декември миналата година. Над 16 000 души са се записали в списъка с чакащи за автомобила, който JLR описва като „най-изпипания Range Rover създаван някога“.

SUV-ът ще изобилства от технологии, включително активно изолиране на външния шум, офроуд възможности, които според компанията ще превъзхождат всеки друг електрически луксозен SUV, както и възможност да тегли по-големи товари. JLR казва още, че прототипите на колата вече преминават най-щателната и взискателна тестова програма на компанията досега. Ще има и електрически Range Rover Sport.

Първоначално JLR предвиждаше да пусне шест изцяло електрически модела до 2026 г. Сега обаче те ще са 4. „Малко сме по-бавни отколкото казахме преди три години“, казва изпълнителният директор Ейдриън Мардел. Той допълва, че компанията иска да изпипа детайлите за всичките си нови автомобили. Затова пренасочва усилията си към настоящите модели и електрическия Range Rover, за да предложи желаното високо качество.

Очаква се следващите два модела да са по-малки. Те вероятно ще бъдат базирани на платформата EMA, която JLR разработва. Тя ще замени настоящата, която се използва за Range Rover Evoque и Discovery Sport, които също предстои да бъдат електрифицирани. Очаква се да има и електрически Defender. Засега JLR не е потвърдила дали ще има електрически Range Rover Velar, макар че това също изглежда като логичен следващ ход.

JLR Range Rover електромобили електрически автомобил автомобили коли