Заради чипове: виетнамската VinFast отложи европейския си старт

Доставките трябваше да започнат почти паралелно с американските, но Стария континент ще почака

,
VinFast VF 7

CarMarket.bg

VinFast VF 7 на изложението в Париж миналия месец.

В иетнамският производител VinFast беше принуден да отложи европейския дебют на електрическите SUV-та VF 8 и VF 9 за началото на 2023 г. от есента на настоящата заради недостиг на полупроводници.

Прекъсването на веригата за доставки на чипове засегна VinFast и нашият план за производство и доставка в Европа, обяви автомобилният производител пред Automotive News Europe в имейл отговор на въпроси, добавяйки, че работи със своите доставчици, за да започне доставки за Европа и Канада „през следващите месеци."

Забавянето за Европа, където марката ще стартира първо в Германия, Франция и Холандия, идва в момент, в който първата доставка на VinFast от 999 броя VF 8 отпътува от Виетнам за Съединените щати миналата седмица.

Имаше снимки за това, официални информации, а оттам и фойерверки, тъй като VinFast е доста амбициозна.

Средноразмерните кросоувъри ще бъдат транспортирани до Калифорния и след това доставени на клиентите в края на декември, според изявление на VinFast.

На тазгодишното автомобилно изложение в Париж VinFast показа четири изцяло електрически автомобила: малкият кросоувър VF 6, компактният VF 7, въпросният VF 8 в средния клас и големият VF 9.

Изпълнителният директор на VinFast Жан-Кристоф Мерсие каза пред Automotive News Europe на изложението, че автомобилният производител ще започне доставките на VF 9 в началото на 2023 г. и също ще започне да приема поръчки за VF 7 и VF 6 през следващата година.

Концернът отвори първите си шоуруми в Кьолн и Париж. Те ще бъдат последвани от Амстердам, Берлин, Мюнхен, Франкфурт и Хамбург.

Компанията също така каза миналия месец, че до началото на 2023 г. ще отвори магазини в Оберхаузен, Марсилия, Рен, Монпелие и Мец във Франция, и Ден Хаг и Ротердам, Нидерландия.

VinFast VinFast VF8 VinFast VF9 Европа