Виетнамската VinFast представи 4 електрически кросоувъра в Париж

За да демонстрира намеренията си, виетнамската компания имаше два щанда в двете основни изложбени зали в Париж

,
VinFast VF 7

CarMarket.bg

VinFast VF 7

П рез 2017 г. VinFast заявява пред света, че за две години ще изкара готов автомобил на пътя. Изпълнителният директор на компанията (Le Thi Thu Thuy) разказва, че цялата автомобилна индустрия е била срещу него, заявявайки му, че това няма как да стане.

През 2019 г. виетнамците постигат това да изкарат готов автомобил на пътя. За това помага лицензионните споразумения с BMW за платформа и двигател. На помощ идват още ZF Friedrichhafen, Magna International и Pininfarinia.

Вчера, по време на първия пресден на автомобилното изложение в Париж, VinFast вече демонстрира новия етап от своето развитие, показвайте на щанда си четири изцяло електрически модела.

До момента публиката бе запозната VF 8 и VF 9, които VinFast показа за пръв път на изложението CES през януари. Базовата цена във Франция на VF 8 Eco с малката батерия започва от 43 050 евро. Цените за VF 9 стартират от 58 700 и достигат до 64 100 евро.

 VinFast VF 8

CarMarket.bg

VinFast VF 8

Компанията предлага е абонаментни планове за батериите в Европа. Фиксираният пакет дава неограничен пробег и месечна вноска от 120 евро за VF 8 и 150 евро за VF 9.

 VinFast VF 7

CarMarket.bg

VinFast VF 7

Дизайнът на двата модела е дело на Pininfarina. Това, по принцип, е предпоставка за привлекателен външен вид, но в този случай правилото не важи. Новите VF 6 и VF 7 са разработени съвместно от VinFast и Torino Design, изглеждат много, много по-добре. Отличителният LED-светлинен подпис отново е налице, но линиите са много по-изчистени и опростени, което прави компактните модели по-привлекателни.

 VinFast VF 8

CarMarket.bg

VinFast VF 8

За съжаление от компанията не разкриват технически параметри за своите нови попълнения. Интериорът следва минималистичното оформление от по-големите модели. Аз седнах в „осмицата” и трябва да призная, че тук, макар да ги има кожата и хромът, усещането за качество отстъпва от това в китайските Coffee 01/02, дори от това в средноразмерния BYD Atto 3. Но пък виетнамците са повече от уверени в себе си, тъй като ще предлагат моделите си с 10-годишна гаранция или 200 000 км (което настъпи първо) в Европа.

Първият шоурум на марката ще отвори в Кьолн през ноември. След това ще бъде отворен в Париж, Ница, Амстердам, ще има също в Берлин, Мюнхен, Франкфурт и Хамбург. Догодина ще последва откриването на още 6 шоурума.

До момента виетнамците се хвалят с около 65 000 резервации в световен мащаб.

VinFast виетнамски автомобили