За по-евтини батерии: Porsche налива $100 млн. в щатска компания

Общата инвестиция възлиза на $400 млн. Тя е насочена и към по-висока ефективност

зареждане кола електромобил Porsche

Porsche

Porsche е на лидерска позиция в $400-милионна инвестиция за американската технологична компания Group14, съобщава германската марка на сайта си. Само от Щутгарт финансовата инжекция се равнява на $100 млн.

Част от парите ще бъдат използвани за изграждане на втори завод за материали за батерии край Сиатъл, заяви изпълнителният директор на Group14 Рик Люби.

Технологията на фирмата за батериите се базира на цилициево-въглеродни аноди. По думите на боса тя ще има “трансформационно значение” за електромобилите, тъй като позволява по-бързо зареждане и повече енергия, отколкото при графита.

Така батериите ще съдържат с до 50 процента повече енергия, а ефективността им ще се повиши по всички показатели, казва Люби, позовавайки се на опита на компанията си, но и на изследвания от последните години.

Очаква се силицият да намали и цената.

Group14 ще дава суровини за доставчика на батерии на Porsche - Cellforce. Очаква се това да започне да се случва от 2023 г., когато ще се появят и първите батерии със силиций от щатския стартъп.

Сред другите инвеститори в Group14 личат BASF, ATL, Showa Denko и SK Material, последната е част от корейския гигант в батериите SK Group. Наскоро той подписа меморандум за завод в Турция в партньорство с местния партньор на Ford - “Коч холдинг”.

Материалите на Group14 са тествани от производители на батерии като Storedot и Farasis. Батерии на първата компания са зарадени на 80 процента за 10 минути, като имало потенциал това да става и за под 5 мин., според Рик Люби.

Porsche

силиций батерии с твърд електролит суровини за батерии материали Porsche 911 Sport Classic Group14