Всеки нов модел Opel ще е напълно електрически от 2025 г.

Марката залага all in на ток, изпреварвайки трансформацията на европейската автомобилна индустрия

Пламен Георгиев,
Opel Experimental

, CarMarket.bg

Opel Experimental

Н а изложението IAA Mobility в Мюнхен Opel представи три новости: концептуалният Experimental и електрическите Astra Sports Tourer и Corsa. Последните два са изложени в pop-up шоурум в града, докато прототипът бе на щанда на марката в изложбения център.

Opel Experimental бе фонът, на който изпълнителният директор Флорин Хютл представи амбициозните планове на Opel за следващите години.

През 2024 г. всеки модел на Opel ще бъде наличен с електрическа версия. От 2025 г. всички нововъведени модели на марката ще бъдат лансирани само като изцяло електрически превозни средства. Това показва, че не само сме готови за най-голямата трансформация в автомобилната история, а дори изпреварваме!“

Започва се с вече споменатите нови Opel Astra Sports Tourer Electric и Opel Corsa Electric. Новото изцяло електрическо комби на Opel разчита на електромотор с предоставя максимално със 156 к.с. и 270 Нм въртящ момент. Максималната му скорост е 170 км/ч, а не както при други – 150-160 км/ч. Пробегът ще е над 400 км с едно зареждане.

Дори и с вдигнати задни седалки, Astra Sports Tourer Electric предлага 516 литра багажно пространство – със сгънати седалки капацитетът нараства до 1 553 литра. И подобно модела с пет врати, електрическото комби с

батерии разполага с ниско собствено тегло. Със само 1760 кг Astra Sports Tourer Electric е значително по-лек от много от своите конкуренти.

Дизайнерите са се постарали бестселърът Corsa в сегмента на малките автомобили да бъде още по-модерен и още по-стилен. Най-впечатляващата екстериорна характеристика е лицето на марката Opel Vizor, което отличава всички нови модели на бранда.

Новата Corsa Electric предлага опция с с напълно дигитален кокпит, включително нов инфотейнмънт. Интегрираната платформа Snapdragon Cockpit от Qualcomm Technologies разполага с подобрена графика, мултимедия и възможности за компютърно зрение, за да осигури по-интегрирана, контекстуално осъзната и постоянно адаптивна система, която може да се развива, за да отговори на предпочитанията на своите пътници. А под капака Corsa Electric се предлага с избор от две изцяло електрически задвижвания: нова опция със 156 к.с. и до 402 километра пробег, както и вариант със 136 к.с. и до 354 километри пробег според WLTP.

Opel IAA Munich IAA MOBILITY 2021 електромобили в България