Opel Experimental ще подложи марката на дигитална детоксикация

Прототипът показва плановете на бранда за бъдещето

Мартин Дешев,
opel experimental

, Opel

Opel Experiental

Н яма спор, че модерните технологии могат да са много атрактивни и привличат вниманието. Прекомерното захласване по тях обаче може да е вредно. Затова някои автомобилни производители напоследък предприемат нов подход с ограничаване на технологичната еуфория.

Opel дори отива още по-далеч с новия си прототип Experimental. Колата показва бъдещето на бранда и голяма роля в него ще има идеята за дигитална детоксикация. Това не означава, че Opel Experimental е „аналогов“. Напротив, технологии не липсват, но те са насочени към това да решават конкретни нужни и да не се опитват постоянно да привличат вниманието на шофьора и пътниците.

Opel Experimental има нова прожекционна технология, която заменя традиционните екрани за инфотеймънт. Страничните огледала са заменени с камери. Колата разполага и с нужните сензори, радари и допълнителни камери за различните функции за сигурност.

 Opel Experiental

Opel

Opel Experiental

Голяма част от интериора може да бъде персонализирана според желанието. Например може да се управлява каква информация се показва, чрез Tech Bridge панела. А подложката Pure Pad пред предния подлакътник също може да бъде персонализирана за достъп дю избрани менюта.

Opel Experimental елиминира механичните компоненти на кормилното управление. Това позволява лесното сгъване и прибиране на волана, когато не е необходим. Седалките са изработени от 3D мрежеста структура, която ги прави удобни и адаптиращи се към човека, но и много по-леки.

 Opel Experiental

Opel

Opel Experiental

Екстериорът също следва тази философия на детоксикация. Аеродинамиката е подобрена с въздушни клапи и подвижен заден дифузор, който може да се адаптира според ситуацията и стила на шофиране. Има и множество малки детайли, като светещата емблема и осветени акценти по купето.

Задвижането на колата е електрическо и на 4-те колела чрез платформата Stellantis BEV. Дори и гумите са специални. Те са разработени заедно с Goodyear и използват рециклиран каучук и 3-зонови джанти Ronal с активни елементи за допълнителна аеродинамика.

Opel Experimental ще бъде показан на изложението IAA Mobility в Мюнхен. То ще се проведе от 5-ти до 10-ти септември т.г.

електрически автомобили Великобритания електрически автомобил автомобили коли Opel