VinFast още не е доставила и една кола в САЩ, а вече прави съкращения

Вносът е отложен отново, този път за втората половина на февруари

,
VinFast VF 8

, CarMarket.bg

VinFast VF 8

А мбициозната виетнамска компания VinFast, която иска подобаващо присъствие на пазара на е-коли в Европа и САЩ, ще съкрати около 80 работни места в Северна Америка, твърди Automotive News.

Не е драма, а не би било и новина, но пък трябва да се отбележи, че VinFast все още не е доставила и един автомобил в САЩ. Америка трябваше да е първият пазар извън страната й, а там се възлагат големи надежди и правят големи инвестиции.

Източникът на AN казва, че преструктурирането засяга офисите в Канада и САЩ, като Родни Хейнс, финансов директор за Съединените щати, напуска поста си. Значи нещо скърца, независимо от бляскавото представяне при влизането на бранда в страната през м.г.

VinFast иска операциите й в Северна Америка да бъдат обединени в една фирма със седалище в Лос Анджелис.

И добавя, че първите доставки на изцяло електрическия SUV VF 8 са отложени за втората половина на февруари, тъй като софтуерът трябвало да бъде актуализиран. Това е второ отлагане.

Компанията заяви в коментар за Bloomberg News, че преструктурирането е необходимо, за да се осигури по-добро обслужване.

VinFast тръгна с два изцяло електрически автомобила на северноамериканския пазар. Това са 5-местният кросоувър VF 8 и големият SUV VF 9.

И двата модела предлагат задвижване на четирите колела и 10-годишна гаранция, която включва батерията, като цените започват съответно от $59 000 за VF 8 и $83 000 за VF 9.

И двата модела са предвидени и за Европа.

Виетнамският производител на електромобили е основан през 2017 г. и иска да се разрастне още повече. Той чака одобрение за предложения завод за батерии и електромобили на стойност 4 милиарда долара в Северна Каролина.

VinFast Vinfast VinFast VF8 VinFast VF9 Виентам