Hongqi стъпва на втори европейски пазар

Апетитът на китайските производители става все по-сериозен към европейския пазар

Пламен Георгиев,
Hongqi EHS9

, CarMarket.bg

Hongqi E-HS9 пред "Интер Експо Център" по време на "Автомобилен салон София 2022". Автомобилът е с норвежка регистрация.

С лед като днес писахме, че BYD обмисля да започне производство на електромобили в Европа, сега става ясно, че Hongqi е поредният китайски производител, който има интерес към европейския пазар на електромобили. Подразделението на FAW Group е на норвежкия пазар от началото на тази година, е сега влиза в сътрудничество с Stern Premium Car, за да внася и продава своите автомобили и в Нидерландия.

Hongqi планира да продава 7-местния електрически E-HS9 в Норвегия и Нидерландия. E-HS9 е флагмана на луксозното подразделение на FAW Group.

E-HS се предлага с две батерии. Според китайските медии, по-малката батерия с капацитет 76,5 kWh е достатъчна за пробег от 396 км, но не се казва по кой цикъл, вероятно по стария NEDC. С по-голямата батерия се увеличава не само пробегът, но и мощността от 325 на 410 kW. Тя е с капацитет 90 kWh и пробег до 465 км.

CarMarket.bg

Доставките на „Червено знаме” (каквото е значението на Hongqi) в Нидерландия са планувани за последното тримесечие на годината.

CarMarket.bg

Стъпването на норвежкия пазар към момента се оказва доста успешен, специализираният портал “EU-EVs” отчита регистрирани 373 бройки E-HS9 през второто тримесечие на годината, което поставя модела пред Volvo C40, VW ID.3 или Mercedes EQA. През първото тримесечие бройката е още по-голяма – 578, но не е ясно към тестови модела влизат в нея.

Stern Premium Car е подразделение на Hedin Mobility Group, шведската компания, която ще дистрибутира моделите на BYD в Швеция и Германия.

Източник на статията: electrive.com

Hongqi E-HS9 електромобили китайски автомобили Hongqi