Търсенето на EV пада, Audi може да затвори завода в Брюксел

Audi Q8 e-tron е под угрозата да изчезне, за последно VAG е затварял завод през 1988 г.

Audi Q8 e tron

, Audi

Audi Q8 e-tron

Volkswagen Group предупреди, че може да затвори завода в Брюксел заради рязък спад в търсенето на електрически автомобили от висок клас, който засегна най-големия автомобилен производител в Европа. VW не е затварял завод, откакто направи това с този в Уестморленд в Алабама през 1988 г.

Автомобилните производители бяха силно засегнати от по-ниското от очакваното търсене на EV, след като инвестираха сериозно в капацитет и технологично развитие. По-рано тази година Audi предупреди, че продажбите й ще намалеят през 2024 г.

В изявление от 9 юли VW обяви, че разходите за намиране на алтернативно решение за завода в Брюксел или затварянето му, както и други непланирани разходи, ще окажат общо въздействие до 2,6 милиарда евро през финансовата 2024 година.

Търсенето на Q8 е-tron на Audi, единственият модел, произвеждан в завода в Брюксел, намаля рязко. Резултатът е, че марката обмисля да прекрати изцяло производството си, като източник, близък до компанията, казва, че това може да се случи през 2025 г. Моделът беше пуснат на пазара през 2018 г.

Източник на статията: autonews.com

Audi Audi Q8 E-tron Брюксел заводи