Ново начало: Audi Q6 e-tron е в България, стартира на цена от 139 600 лв.

Абсолютно всичко в Q6 е ново, няма нито един аспект, който да е пренесен от друг модел на компанията

Audi Q6 e tron премиера

CarMarket.bg

С нощи, 3 юли, в киноцентър „Бояна“ се състоя дългоочакваната премиера на напълно новия Audi Q6 e-tron. Дългоочаквана, защото дебютът на модела бе отлаган няколко пъти заради софтуерни проблеми, които донесе Cariad, подразделението на VAG, което разработва софтуера за концерна.

В крайна сметка проблемите бяха преодолени и крайният резултат е наистина впечатляващ. Q6 e-tron ляга върху напълно нова 800-волтова архитектура, върху която е разработен и Porsche Macan (и която тепърва ще използват различни модели под шапката на концерна).

CarMarket.bg

Тя се нарича Premium Platform Electric (РРЕ), в дъното на която е позиционирана и нова батерия с капацитет 94,9 kWh (бруто 100 kWh). Тя е съставена от 12 модула и 180 призматични клетки. Благодарение на нея Audi заявява, че Q6 e-tron може да измине до 625 км, най-много в сегмента.

Иначе три са версиите, в които ще се предлага моделът. Audi Q6 e-tron performance e с 306 к.с. и стартова цена 139 651 лв. с ДДС. Q6 e-tron quattro е с 388 к.с. и стартова цена 151 628 лв. На върха застава SQ6 e-tron започна от 189 554 лв. с ДДС., мощността е 490 к.с.

Благодарение на 800-волтовата архитектура и максималната мощност на зареждане от 270 kW, Q6 e-tron може да зареди достатъчно енергия за 255 км само за 10 минути на подходящата зарядна станция (High Power Charging, HPC). На такава зарядът в батерията се качва от 10 до 80% за 21 минути.

CarMarket.bg

Не по-малко важна е и електронната архитектура E3 (End-to-End Electronic), разчитаща на AI за управление на само на разнообразните Android-базирани системи, но и за да предлага проактивни предложения, базирани на самообучение от навиците на шофиране и маршрутите на движение на водача. Има дори аватар за AI, който се показва на централния 14,5-инчов дисплей, както и в опционалния head-up дисплей с добавена реалност. Той е обединен с приборно табло с диаметър 11,9 инча, като двата са под общ, извит стъклен панел. Пред предния пътник има и опционален 10,9-инчов дисплей, който водачът не може да вижда.

Впечатляващи са и светлините на модела, те са OLED светлини, като задните са съставени от шест OLED панела с общо 360 сегмента. Предните светлини са съставени от 12 сегмента.

Audi Audi Q6 E-Tron