Tesla вади по един EV на всеки 40 секунди от Giga Shanghai

Капацитетът на завода е над 1 млн. електромобила годишно

Tesla Shanghai Gigafactory

Getty Images

Г игазаводът на Tesla в Шанхай може да вади по един Model 3 или Model Y на всеки 40 секунди, твърди ново видео в Twitter. Тази информация е поредното потвърждение за мащаба и ефикасността на производствения процес на производителя.

Ако информация бъде приета за чиста монета, то Tesla изпреварва Ford, който през януари 2023 г. обяви, че от завода в Диърборн, Мичиган, слиза по един F-150 на всеки 49 секунди.

Tesla обяви в докладите си за Q1 и Q2, че заводът в Шанхай работи близо до максимума си в продължение на няколко месеца. Компанията не вижда смисъл да увеличава производствения капацитет към момента.

Заводът е с годишен капацитет от над 1 млн. автомобила. До момента компанията е продала почти половин милион Made in China автомобила през първото полугодие. Заводът е и експертен хъб, като Model 3 и Model Y се експортират за Тайланд, Канада и други пазари.

Ключът към успеха на Tesla е оптимизацията на разходите, но и все повече части собствено производство, иновации и др. Да не забравяме, че Tesla бе марката, която въведе giga casting производството (щамповане на големи детайли, а не както при традиционния процес – производство на множество компоненти, които се събират в едно цяло). Така се опростява процесът, намаляват се броя на компонентите и самите разходи. След като Tesla започна да ползва пресите на IDRA, примерът й бе последван от няколко други производители.

В завода в Шанхай има 16 ресторанта за работниците, които могат да си поръчат храната чрез приложението Teshenghuo, създадено от IT екипа на марката.

гигазавод Шанхай Tesla