Tesla увеличава производството в Берлин

Вече се правят по 5000 коли седмично. Доскоро бяха по 1000. А в бъдеще - много повече

,
Tesla Berlin Model Y

Getty images

П ървият европейски завод на Tesla увеличава производството с „много добри“ темпове, пише Automobilwoche, цитирийки източници от компанията на Илон Мъск. Става въпрос за "Tesla Гига Берлин".

И за SUV модела Y, а новината бе огласена по време на Деня на отворените врати в неделя. Хиляди жители на Берлин и покрайнините се стекоха на събитието.

Производителят не даде точни числа, но каза, че е правил по 1000 автомобила седмично през лятото, което е около една десета от пълния капацитет на отворилия в ранната пролет завод.

Сега Tesla има за цел да произвежда 5000 броя на седмица до първото тримесечие на следващата година. Компанията се надява догодина да достигне производство от 2 милиона общо, а дългосрочната цел е за 20 млн.

Tesla добави, че иска също така да намали потреблението на вода в гигазавода, едно от условията, стояли до последно, за да получи разрешение да произвежда. Еколози продължават да протестират срещу щатския гигант.

Според Tesla около 2,2 кубически метра прясна вода се консумират при производството на един автомобил. Средната стойност за индустрията била 4 куб. м.

Потреблението би могло да се намали чрез използване на хибридни охладителни кули или чрез химическо чистене на компонентите на завода, наред с други мерки.

Tesla планира да отвори нов завод за батерии на същото място, но все още не е ясно кога може да стане това. Общественият транспорт до завода се очаква да се подобри с влак, планиран за пролетта на 2023 г.

Automotive news

производство на автомобили Tesla Giga Berlin Tesla Model Y Tesla