Tata извади авангардна концепция, готви световна ЕV офанзива

Първите коли трябва да се появят през 2025 г. - с пробег от 500 км при бързо зареждане

Tata Avinya

Tata

И ндийският автомобилен (направо индустриален) гигант Tata иска да се намеси на все по-разрастващия се пазар на електромобилите.

Компанията представи концептуалния модел Avinya на събитие в Мумбай (Бомбай), като същевременно обяви стратегия за целия свят, а не само за определени пазари.

Личи, че колата е наистина концепция в контекста на плановете на Tata. Тя ще служи като технологична и дизайнерска основа за бъдещето, не е возило, което скоро може да се види по пътищата.

Концернът не посочва технически подробности. Става ясно само, че с бързо зареждане за по-малко от 30 мин. ще може да изминава минимум 500 км - нещо, върху което индийците искат да стъпят за всичките си електромобили. Това е концепцията за батериите им.

Tata

Плановете са първият модел да влезе в продажба през 2025 г. с този пробег и възможност за бързо зареждане. Това ще рече, че разработката би трябвало да е стартирала. Десният волан е напълно обясним.

Амбициозният план на Tata съвпада с този на правителството на Индия и с прогнозите на анализатори, че страната ще играе все по-важна роля в световен мащаб, предвид и оформящата се нова геополитическа карта покрай войната в Украйна.

Tata

Правителството на министър-председателя Нарандра Моди налива милиарди в икономиката - включително и като грантове за големите компании за намаляване на вредните емисии и модернизация. Оттам и намеренията на Tata.

Босовете на фирмата обявиха, че до 2030 г. 30 процента от продажбите й в световен мащаб трябва да са на електромобили. Те не посочиха конкретни числа.

Tata

Тази година Tata смята да продаде 80 хиляди електромобила - четири повече в сравнение с миналата. До 2026 г. иска да лансира 10 нови EV модела, инвестирайки 2 милиарда долара в нова технологична платформа за тях. В сметката влиза и инфраструктура за EV.

90 процента от колите в Индия са на Tata. Сега само 1% от тях са електромобили. Годишно в страната се търгуват около 3 млн. возила, но надеждите на бизнеса и правителството са да стават значително повече.

Наскоро Tata получи инвестиция в размер на 1 милиард долара от частната компания TPG.

Tata

Tata Tata Avinya електромобили в България Мумбай Индия правителство планове стратегия