Следващият Chevrolet Camaro ще е изяло електрически

Колата се очаква на пазара през 2025 – 2026 г.

Мартин Дешев,
Chevrolet Camaro Collectors Edition

, Chevrolet

Chevrolet Camaro Collectors Edition

Chevrolet Camaro е сред популярните „американски мускули“, които през годините са придобили легендарен статут и са символ на автомобил с огромен бензинов двигател. Следващото поколение на Camaro обаче ще се раздели с този свой характерен компонент, съобщава MotorTrend.

Според информация на сайта, следващото Camaro ще е само с изцяло електрическо задвижване. То се очаква през 2025-2026 г., като производството на сегашните модели с традиционен двигател ще продължи най-късно до края на 2024 г.

Има и други големи промени. Най-вероятно няма да има двуврата версия на електрическото Camaro. То ще последва примера на Mustang и ще предлага кросоувър с „купе покрив“. Причината обаче не е нежеланието на Chevrolet, а чисто пазарна – продажбите на двуврати коли спадат във всички ценови класове.

Очаква се електрическото Camaro да използва платформата Ultium на General Motors. Най-вероятно ще има три версии. Едната ще е само със задно задвижване и електромотор от 241 к.с. до 342 к.с. Другата ще е със задвижване на четирите колела и съответно два електромотора, като мощността ще започва от 344 к.с. и нагоре. Топ версията ще е с три електромотора и максимална мощ 1000 к.с.  

Така на практика Chevrolet ще оформи цяла гама Camaro с различни модификации с познати имена като RS, ZL-1 и др. Цената съответно също ще варира доста. В САЩ тя ще е от 47 500 долара до 65 500 долара за едно- и двумоторните версии. За топ модификацията няма данни. Целта е Camaro да се позиционира като директен конкурент на Mustang Mach-E на Ford. Chevrolet не е коментирала темата.

автомобили коли спортни коли електрически автомобил Camaro Chevrolet