След Tesla и BMW, VW Group също ще прави в Китай е-коли за Европа

Става въпрос за компактния Cupra Tavascan, за който било планирано производство в Поднебесната империя

,
Cupra event trio

Cupra

С тава въпрос за компактния Cupra Tavascan, за който било планирано производство в Поднебесната империя

Volkswagen Group ще последва Tesla, BMW и други автомобилни производители в износа на електрически автомобили от Китай за Европа, предвид ограничения производствен капацитет на вътрешния пазар, съобщи концернът, цитиран от Autonews.

Cupra, испанска марка на VW, ще направи първия си изцяло електрически SUV - Tavascan, в един от заводите си, в които си партнира с местни компании - в Анхуей.

Създаден на платформата MEB като серията VW ID., компактният Tavascan трябва да бъде пуснат в продажба в Европа през 2024 г. Това е вторият модел на Cupra, базиран на MEB, след хечбека Born.

Volkswagen казва, че засега не планира да прави други EV в Китай, като въпросният завод е предвиден за целта, предвид възможностите си като капацитет и технологии.

VW работи върху своя петгодишен финансов план, за да реши кои нови модели ще бъдат произведени, къде и колко пари ще инвестира в тези места до средата на десетилетието.

Тези решения зависят от пускането на софтуера за предстоящи електрически модели, които компанията многократно трябваше да отлага.

Електрическите модели, които вече се доставят от китайски фабрики до европейски шоуруми, включват Model 3 на Tesla, iX3 на BMW и Dacia Spring на Renault.

PwC наскоро прогнозира, че производителите ще продадат 800 000 автомобила, внесени в Европа от Китай.

Volkswagen Group Volkswagen Cupra Cupra Tavascan Китай износ