Skoda подготвя електрически vRS хечбек

Компанията не е загубила интерес към спортните модели

Мартин Дешев,
Skoda 6 EV teaser

Skoda

Skoda се асоциира предимно с икономични автомобили, но дълго време компанията предлагаше и „горещи“ хечбеци в гамата vRS. Последните две поколения на Fabia обаче нямаха такива модели, а vRS остана само при по-скъпите предложения на Octavia и Kodiaq.

Същевременно Skoda се подготвя за електрическото бъдеще, като вече има готова стратегия за електрифициране на гамата си. Тя включва и още vRS модели, казва шефът на Skoda Клаус Зелмер в интервю за Auto Express.

„Да, разбира се, че обмисляме да го направим, при това за всичките ни модели. Ако технологията е достатъчно добра да я наречем RS, има голяма вероятност да предложим и RS модел“, казва Зелмер. vRS е името на моделите за Великобритания, като дълго време то беше и глобалното. И макар Skoda да нарича спортните си модели RS, емблемата им все още е старата vRS и много фенове продължават да наричат и моделите така.

„Важно е да остане истински RS. За нас RS е подбрант, който дава малко повече мощност и малко по-остър вид и различен интериор, казва Зелмер.

Той не влиза в детайли за бъдещето на RS моделите. Според източниците на Auto Express, се подготвя и компактен изцяло електрически модел, който ще е конкурент на Volkswagen ID.2 и ще използва платформата MEB Entry. Вероятно моделът ще е компактен кросоувър и той също ще има и RS версия.

Зелмер казва, че Skoda планира да предложи модела на пазара през 2025 г. и цената му ще е около 25 000 евро. Той ще се произвежда редом със събратята си от Volkswagen и Cupra в Барселона.

Зелмер допълва, че Skoda работи и по компактно супермини, което да е електрическо и да замени Fabia. Цената за този модел ще е около 20 000 евро или малко по-малко. „Можем да предложим и електрическа кола на цена от 15 000 евро, но не търсим това. Насочваме се към хората, които търсят евтина кола, която обаче предлага простор, безопасност, качество, комфорт и устойчивост, с които познават Skoda. Този модел се чака през втората половина на десетилетието.

автомобили коли електрически автомобил Skoda