Skoda Enyaq 2 идва със супербързо зареждане, но ще почакаме за нея

Второто поколение на колата ще има доста технологии

Мартин Дешев,
Skoda Enyaq RS iV

Skoda

Skoda вече работи по второто поколение на електрическия Enyaq, като подготвя доста технологии за него. Той ще е и първият модел на Skoda, който ще използва бъдещата нова архитектура на VW Group – SSP, съобщава изпълнителният директор на компанията Клаус Целмер пред Autocar.

Той допълва, че това ще се случи през 2028 г. или най-късно 2029 г. Това означава, че има още поне 5 години преди да видим следващия Enyaq.

Целмер казва, че колата ще се произвежда в завода в Млада Болеслав в Чехия. Той не коментира дали следващият Enyaq ще е драстично по-различен, като споменава: „Все още работим по въпроса“.

Настоящият модел се радва на добър интерес и продажби. Затова е малко вероятно Skoda да промени рецептата твърде много.

Очакванията са фокусът върху практичността да бъде запазен, както и приблизителните размери. Възможно е обаче дизайнът да е коренно различен, за да е в тон с новата визия, която компанията планира да разгърне през следващите години.

Технологиите също ще са повече. Новият Enyaq ще се възползва от модулните възможности на SSP и ще акцентира над достъпни цени, пробег, ефикасност и практичност. Една от големите новости ще е батерията. В момента VW Group разработва нова батерия, която ще бъде в основата на множество технологични възможности.

Сред тях е съвместимост с 800V зарядни, което драстично ще съкрати времето за зареждане на батерията. То може да падне до едва 12 минути за заряд от 10% до 80%. Настоящият Enyaq се зарежда толкова за около 35 минути.

Ще има и изцяло нов софтуерен пакет. Той ще предостави повече възможности не само за забавление и персонализация, но и ще може по-лесно да се обновява, като ще има и възможност за поддръжка на автономност до ниво 4.

Skoda Skoda Enyaq iV електрически автомобил коли автомобили