Революция в луксозната е-мобилност с Mercedes-Benz EQS

Лукс, пробег, имидж, а сега към всичко това внася и нещо, от което никой клиент няма да остане равнодушен

Mercedes Benz EQS SUV

Mercedes-Benz

К акво е лукс? За някой това е минималистично произведение на готварското изкуство в огромна бяла чиния. Други лукса го разбират под формата на параден анцунг на D&G, за трети той се изразява в плато евтини сирена с чаша червено вино.

Разни хора, разни идеали, казал народният мъдрец. Стане ли дума за лукс в автомобила, там като че ли има национално разбирателство: автомобилът трябва да е немски, да има много екрани, обилно количество кожа, Алкантара, хром, дебели стелки на пода, задна lounge седалка, на която човек да полегне.

Допреди 2-3 години Sonderklasse бе пълното олицетворение на всичко това, но вече имаме три S-класи, като двете нови са лимузината и SUV-то с батерия с капацитет 107,8 kWh – EQS и EQS SUV.

Mercedes-Benz

И двата с претенциите да са на имиджовия и технологичен връх. И двата с претенциите да покрият една и съща безкомпромисна територия, тази на електрическите луксозни автомобили.

Простете нахалството да боравя със стереотипи и клишета, но какво да се прави, такъв е случаят, понякога човек просто не може да избяга от тях. Те просто ти се забиват в съзнанието, седнеш ли зад волана на EQS или на задната седалка на EQS SUV (не че първият случай изключва да се возиш отзад). Защото и двата са на върха на луксозната електрическа мобилност. И двата са демонстрация на най-доброто, на което са способни в Щутгарт.

Започваш с факта, че седанът EQS е серийният автомобил с най-нисък коефициент на челно въздушно съпротивление 0,20 (0,26 е той при SUV), минеш през ненормалния Hypersceen (може и без него, но клиентите на Mercedes изповядват философията на Мечо Пух, така че той е задължителна съставка), задна седалка, на която можеш да се опънеш като в първа класа на Qatar Airways на път за ОАЕ с чеша изстудено шампанско в ръка. Аудио системата Burmester 3D e must have, въздушното окачване е стандарт, а завиващата до 10 градуса задна ос помага на тези два титана да маневрират по-лесно в града и да стоят по-стабилно на пътя. Все пак говорим за автомобили с междуосие... 3210 мм. При EQS SUV това значи и трети ред седалки, ако се интересуваш от ДДС, но иначе оптималният вариант си остава в стандартната конфигурация, при която пътниците на втория ред седалки наистина се чувстват като богоизбрани.

 Mercedes-Benz EQS

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz EQS

Всичко това е цялостен пакет, който създава едно общо възприятие. Възприятие на елитарност, лукс, превъзходство, разточителство ако щеш, нещо, което се цени от най-платежоспособните клиенти. Онази част от тях, която иска и да е модерна, залагайки на авангарда на електрическата технология на „Трилъчата звезда“.

Без да жертва и грам комфорт. Защото и двата модела могат да претендират, че са сред най-комфортните автомобили въобще на пазара. Седалките, допълнени от изключително меки възглавници в облегалките, поглъщат тялото и го придържат отстрани, при това предлагат една от най-всеобхватните масажни функции.

За утопията на борда помага и пакетът Acoustic Comfort. Шумопотискащите стъкла, подсилените меки материали и допълнителната изолация в сравнение с други автомобили в гамата помагат за потискане на шума от пътя и вятъра. Това помага на електрическите модели да са изключително тихи.

Могат и да са изключително надеждни като пробег, голямото притеснение относно електромобилите. Седанът EQS предлага до... 780 км пробег с едно зареждане, но той може и да е много по-малък, ако за вас AMG обозначение е по-важно. В този случай по-малкият пробег се компенсира с факта, че EQS 53 4Matic+ идва със 762 к.с. с пакет AMG DYNAMIC PLUS.

Това е и най-бързата версия на EQS, ускоряваща до 100 км/ч за 3,4 секунди, което е ненормално за автомобил с дължина 5,2 метра. Тук трябва да бъдем обективни и да кажем, че нищо подобно не може да се иска и търси от EQS SUV 580 с неговите 2,8 тона тегло, които влияят и на разхода, и на стабилността на каросерията в завой. Но пък той поглъща неравностите на магистралата като Алф котката на семейство Танер.

За всички тези, които държат на луксозното изживяване, идва най-интересното, което загатнах още в началото. А това е, че електрическата революция на Mercedes продължава с цени, които няма да ви оставят равнодушни. За ограничени количества в наличност от моделите EQS Limo и EQS SUV официалният представител „Силвър Стар“ предлага ексклузивни отстъпки. Най-впечатляващата е тази в размер на 76 775 лв. за EQS SUV 450 4MATIC. Всички подробности може да откриете в линка.

Силвър Стар Mercedes-Benz EQS Mercedes-Benz