Renault е планирал да произвежда този електромобил в Русия

Макар Режията вече да се изтегли от Русия, новините в тази връзка продължават и сега са на тема електрическа мобилност

Mobilize EZ1 Prototype

Newspress

Т ова щеше да е голяма новина! Само си представям заглавията: „АвтоВАЗ започва производството на електромобили”, „На поточната линия на Lada се правят и електромобили”… Но няма да се случи. Причината е, че Renault се изтегли от Русия, а братушките решиха, че в доскорошния завод на Renault ще правят „Москвич”. Доста бяха заглавията и в тази връзка.

Но сега става ясно, че Renault са имали сериозни планове, затова (и още куп други причини) взеха доста трудно решението. В откритата база данни на Федералния институт за промишлена собственост (ФИПС) се появи патент за нов модел на Renault. Това е миниатюрният електромобил DUO, идеен наследник на Twizy.

Newspress

Документът е публикуван на 22 юни, а заявката Renault е подал през януари. За пръв път този автомобил видяхме под името Mobilize EZ-1 Prototype. Предназначението на този „автомобил” е за краткосрочно отдаване под наем от Mobilize и Zity – компанията за каршеринг на Режията.

EZ-1 Prototype е изработен от 50% рециклирани материали, а в края на жизнения си цикъл самият той може да се рециклира на 95%. Захранва се от 2,3 kWh батерия, като в него може да се монтират до четири подвижни батерии, т.е. максималният капацитет е 9,2 kWh.

Какви ще са крайните технически параметри на DUO не е ясно, но вече е сигурно, че той скоро ще се появи на бял свят. Дали е щял да се произвежда в Русия, това няма еднозначен отговор. Но със сигурност Mobilize скоро ще се сдобие с нов модел.

Със сигурност, защото вчера доста подробно ви разказахме за това, че до 2030 г. на Mobilize ще се пада 20% от оборота на Renault. И това е така, защото френската компания смята, че автомобилният бизнес ще се промени драстично в близките години. Основното е, че Renault вярва, че хората ще спрат да купуват коли в големите европейски градове, защото това е главоболие. Вместо това ще наемат автомобил от фирми като Mobilize.

Mobilize EZ-1 Prototype електромобили Mobilize Renault