Porsche 911 Turbo S се изправи на пистата срещу Lucid Air Dream – резултатът е болезнен (видео)

Добрата стара битка „ток“ срещу „бензин“ продължава да е оспорвана

Мартин Дешев,
Lucid Air

Licud Motors

Е лектрическите автомобили усилено напредват във всички аспекти. Един от основните им аргументи срещу тези с традиционни двигатели е, че са доста по-бързи от тях.

Но се оказва, че това зависи от много фактори. От Carwow са решили да проверят кой е по-бърз – Porsche 911 Turbo S или Lucid Air Dream Performance.

На хартия, електрическият автомобил не трябва да има никакви проблеми. Все пак той е с 1111 „коня“, докато Porsche-то е с „едва“ 650 к.с. Въртящият момент също е в полза на Lucid – 800Nm срещу 1390Nm.

Ситуацията се променя, когато добавим и теглото. Turbo S тежи 1640 кг., докато Lucid – 2383 кг. Именно тази значителна разлика прави състезанието доста интересно. Особено като се има предвид, че Lucid Air Dream Performance е позициониран като „убиец на суперколи“.

На пистата ситуацията е друга. Lucid Air Dream Performance действително успява да победи 911 Turbo S в някои от състезанията, но двете коли са впечатляващо равностойни. В зависимост от ефективността на старта, Porsche-то дори успява да спечели.

Друг важен нюанс от състезанията е, че Air Dream Performance изглежда „не харесва“ тези резки стартове и спринтове. Често на таблото се появява съобщение за грешка и призив шофьорът да се свърже със сервиз. И все пак това не изглежда да ограничава представянето на колата на пътя.

Електрическият автомобил обаче има „скрит коз“. При летящ старт от втора предавка с 50 км/ч, Lucid „размазва“ Porsche-то с огромна разлика и то не може да му противостои по никакъв начин. Което подсказва, че в реалния свят, Air Dream Performance трудно ще може да бъде настигнат дори и от Turbo S.

коли автомобили електрически автомобил спортни коли