Питър Роулинсън има дар слово, преподава преимуществата на Lucid (видео)

Същият този човек е сред основните участници в успеха на Tesla, макар Илон Мъск да иска да пренапише точно тази част от историята.

Lucid Air

Licud Motors

Lucid Air

А втомобилната индустрия е виждала всякакви видове изпълнителни директори. Такива, извървели целия път нагоре по стълбата на сините якички или други, които превръщат харизмата си в основно оръжие при управление на своята компания. Достатъчно е само да кажем Мъск, за да стане ясно какво имаме предвид.

Но има и други като Питър Роулинсън, чиято роля в Lucid е ясна: на учител. За да докаже това, той изнася мастър клас на тема „Защо Lucid Air е толкова впечатляваща машина”, особено когато става дума за ефикасност и пробег. Може да го изгледате във видеото най-долу.

 Питър Роулинсън

Getty Images

Питър Роулинсън

Lucid Air е първият електрически автомобил, сертифициран от EPA с пробег 837 км (520 мили). Това е постижимо благодарение на пакета батерии с капацитет 118 kWh, който дори не се доближава до най-големия на пазара – този в GMC Hummer EV. Електрическият седан постига безпрецедентната консумация на електричество от 7,4 км/kWh. Никой друг електрически автомобил на пазара, малък или голям, не е толкова икономичен.

Роулинсън започна с обяснението на фундаментални правила за автомобилите като цяло: енергия и мощност. След това продължава с по-специфични детайли: как напрежението влияе на ефикасността.

Обяснението защо Lucid Air използва 924V вместо 400V, както е при повечето електромобили, ще накара дори и човек без никакви понятия по темата да се почувства достатъчно уверен, за да го обясни на други хора.

Докато говори по тези тема, Роулинсън дава някои задкулисни подробности от създаването на Model S. Изпълнителният директор на Lucid е главен инженер на Tesla по онова време, макар Мъск да се опитва да пренапише тази глава от историята. Според Роулинсън, Model S 85 (kWh) за малко е щял да бъде кръстен 300 MJ. Идеята е отхвърлена, защото хората са щели да са по-запознати с киловатчасовете.

След това обяснението продължава с факта, че всяка от 6600 клетки тип 2170 съдържа около 17 Wh. Енергията в една клетка е достатъчна на Air да измине малко повече от 100 ярда (91 метра). Това е по-скоро чиста математическа сметка, тъй като една клетка не може дори да помръдне автомобила.

Роулинсън показва добро познание на производствения процес, когато обяснява защо модулите на батерия охлаждат клетките на дъното й, как те са свързани и защо всичко това улеснява производството и повишава ефективността на Air.

Всеки, който иска да разбере повече за технологичната част на един електромобил, трябва да отдели 37 минути от времето си, за да изгледа видеото.

електромобилите Питър Роулинсън Lucid Air