Норвегия счупи нов рекорд за продажба на EV

Основната заслуга за това е на Tesla Model Y, като и тук има върхово постижение

Валентин Маринов,
Tesla Model Y

, iStock

Tesla Model Y

Н орвегия регистрира най-високия в историята си дял в продажбата на електрически автомобили за месец, информира Bloomberg. До голяма степен най-голямата заслуга за това има Tesla Model Y.

Почти 87 процента от изтъргувани за месеца 19 366 автомобила са електрически.

Дизеловите и бензиновите автомобили представляват 2,7%. Нацията е на път да достигне 90% дял от електромобилите в продажбите до края на годината.

Норвегия преследва цел да има 100 процента продажби на коли с нулеви емисии до 2025 г. и както изглежда ще я постигне.

Богатата на петрол нация беше първата страна, в която през 2020 г. новите електромобили изпревариха тези с ДВГ в сделките. Още тогава това стана факт, благодарение на щедри стимули като преки субсидии, намалени пътни такси, използване на автобусни ленти и предимства при паркиране.

Продажбите на нови дизелови и бензинови автомобили са на път да станат история в Норвегия“, каза директорът на Норвежката пътна федерация Ойвинд Солберг Торсен.

Продажбите на хибриди съставляват около 10 процента, което показва, че „все още не всеки е готов за електрически автомобил“, но е ясно, че при тези клиенти става въпрос за преходен период.

Tesla Model Y държи 7445 броя от общите продажби в Норвегия миналия месец, или 44% от общия дял. И това е рекорд - за марка и модел в скандинавската страна.

Далеч на второ място с 1076 броя е Toyota bZ4X, а третото е за Volvo XC40 - 933.

дял електромобили продажба нови автомобили Tesla Model Y Tesla Норвегия