Обещано/изпълнено: Tesla прави по 5000 коли седмично в Берлин

Ако се подържат такива темпове, в края на годината от Берлин може да излязат до 250 000 бройки Model Y

Пламен Георгиев,
Tesla Berlin Илон Мъск

Getty images

О тдавна отминаха времената, когато Илон Мъск даваше обещания, които пресрочваше с години (не че случаят с дългоочаквания Cybertruck е по-различен), ако въобще ги изпълняваше. Но това вероятно се дължи на факта, че сега зад тези обещания стои екип с голям опит.

И ето че Giga Barlin най-после достигна целта си от 5000 бройки седмично, което се смята за праг това производство да се нарече „масово”.

След като производственият процес в европейския гигазавод на Tesla стартира в края на 2021 г., компанията обеща да стигне кота 5000 на седмица в края на 2022 г. Но се надцени малко, тъй като по това време кризата с чиповете и доставките бушуваше с пълна сила.

В крайна сметка Tesla завърши миналата година със среден капацитет 3000 коли седмично. В края на февруари съобщи, че е достигнат капацитет 4000, а преди два дни се похвали с достигане на заветните 5000 на седмица.

Да, с известно забавяне, но при тази пазарна ситуация три месеца са пренебрежимо кратък период. Така ще на това постижение спокойно може да се сложи печат: „Изпълнено”.

Ако в завода този производствен темп бъде запазен (най-малкото), в края на годината в него ще бъдат произведени над 250 000 автомобила.

Тъй като целите на Tesla за Model Y са вече постигнати, това значи, че в завода може да стартира производството и на втори модел, след като пълният капацитет на Giga Berlin е 500 000 годишно. Логично това де е Model 3, но все още няма информация от компанията за дългосрочните й планове, тъй като се знае, че се разработват нови продукти.

Нещо повече, наскоро Tesla подаде документи до властите в Германия, в които се иска удвояване на капацитета на завода до 1 млн. годишно. Това ще изисква допълнително разширяване на мощностите, за което е нужно да се получи екологично одобрение, а това си е трудност в страната. Tesla игра този мач веднъж, спечели го, макар и с продължения, така че логиката подсказва, че това ще се случи отново.

Tesla Giga Berlin Берлин гигазавод