Mercedes: EV адаптацията е по-бавна от очакваното

Финансовият шеф Харалд Вилхелм казва, че EV пазарът е „доста брутално място

Пламен Георгиев,
Mercedes Benz EQS SUV

, Mercedes-Benz

Mercedes-Benz EQS SUV

Mercedes-Benz отчита по-ниска от очакваното клиентска адаптация към електрическите автомобили, заяви главният финансов директор Харалд Вилхелм, описвайки EV пазара като „доста брутално място”.

Компанията остава отдадена на EV целите, но може да се възползва от портфолиото от ДВГ-та, ако маржовете на електромобилите останат по-ниски от предварително очакваното, допълва той.

След като някои традиционни играчи продават BEV под нивото на автомобилите с ДВГ… това е доста брутално място. Трудно бих могъл да си представя, че настоящото статукво е напълно устойчиво за всички”, казва Вилхелм.

Те идват във връзка с обявените финансови резултати на марката за третото тримесечие на годината.

Печалбите преди данъци и такси в Mercedes-Benz Group са паднали с 6,8% до 4,8 млрд. евро, докато същият показател при вановете е скочил с 44% до 715 млн. евро. Приходите на Групата падат с 1,4% до 37,2 млрд. евро.

Mercedes описва пазарната ситуация като „укротена” и „белязана от интензивна ценова конкуренция, особено в сегмента на електрическите автомобили."

Резултатите идват като потвърждение на тезата на Porsche, от където заявиха, че луксозният сектор не е имунизиран на макроикономически проблеми.

По-рано този месец Mercedes обяви спад на общите продажби през Q3 I 4%.

Източник на статията: autonews.com

Mercedes-Benz Mercedes-Benz EQ