Mercedes дава началото на своята мрежа зарядни в целия свят

Тя ще има над 10 000 локации до края на десетилетието

Мартин Дешев,
mercedes зарядна станция електромобил

Mercedes

Mercedes започва новия си бизнес – глобална мрежа зарядни станции за електромобили. Компанията обяви, че пуска първите локации през есента на тази година в Атланта, Ченгду и Манхайм.

Амбициите на Mercedes са до края на 2024 г. да има над 2000 действащи зарядни по света. А до края на десетилетието ще станат над 10 000. Те ще са предимно в Северна Америка, Европа и Китай, като компанията ще разполага зарядни и „в други основни пазари“.

Зарядните ще предлагат до 400kW в зависимост от региона – популярни стандарти за зареждане и регулации. Всяко зарядно ще разполага с интелигентна система, която му позволява да разпознае автомобила и да го зарежда на максималната позволена скорост. Това ще намали времето за чакане на зареждане до „абсолютния минимум“, казва още компанията.

Локациите на зарядните ще се подбират според това да са удобни за максимален брой хора. Те ще са предимно в зони с голям трафик, както и в избрани шоуруми на марката. Всички зарядни ще са с охранителни камери, интелигентно осветление и ясни светлинни индикатори коя точка работи и какъв е статутът на зареждането на колата. Някои от точките ще са и с навеси.

Mercedes казва, че мрежата от зарядни ще е отворена за всички електромобили, без значение от производителя. Разбира се, клиентите на компанията ще могат да се възползват от допълнителни услуги, например възможност за резервация на времеви слот и локация, за да не чакат дълго за зареждане.

Мрежата от зарядни ще бъде интегрирана и в световната мрежа станции, като ще е част и от навигационната система на Mercedes. Така автомобилът ще може да подбира и подходящи места за зареждане, когато това се налага.

Компанията казва, че енергията, която ще се осигурява от станциите, ще е от 100% възобновяеми източници. Това ще става както чрез генериране на собствено електричество, така и предимно чрез договори с доставчици на „зелена“ енергия.

Mercedes електрически автомобил автомобили коли