Lexus се подготвя за завръщането на LFA

Компанията вече е започнала процес за регистриране и на търговска марка

Мартин Дешев,
Lexus LFA

, Lexus

Lexus LFA

LFA е един от легендарните модели на Lexus, чиято история е доста интересна. Той хем е сред най-обичаните от автомобилните фенове, хем продажбите му не бяха най-добрите.

И все пак, колата спечели уважението на феновете и от години се спекулира дали и кога ще има нов модел. Lexus не е коментирала официално, че има интерес към завръщане на LFA, но действията на компанията-собственик Toyota Motor Corporation, подсказват друго, съобщава Motor1.

През август т.г. компанията е подала документи в САЩ за регистрация на търговска марка LFA. Преди две години Lexus показа концептуален модел с името LES – Lexus Electrified Sport. Това обаче не е гаранция, че точно то ще бъде избрано.

Самата Lexus не е коментирала темата. Възможно е компанията просто да регистрира LFA, за да запази марката по принцип, без да я използва.

И все пак, слуховете упорито твърдят, че ще има електрическа спортна кола, която ще следва голяма част от философията на оригинала LFA. Дори и да не е с това име, по „дух“ въпросният модел ще е своеобразен наследник на легендата.

Очакванията са, че той ще е доста бърз, като ще стига 100 км/ч от място за по-малко от 2.5 сек., а пробегът му ще е цели 700 км. Ще има електронно кормилно управление, ще използва динамично разпределение на въртящия момент в реално време и ще е изработен от карбон.

Колата ще използва новото поколение твърдотелни батерии, които се очакват след 2025 г. По-смелите слухове твърдят, че наследникът на LFA ще има ръчни предавки или най-малкото система, която да ги симулира. Ще е нужно търпение преди да разберем какво наистина планира Lexus.

спортни коли електрически автомобил автомобили коли Lexus