Кола на Apple още няма, но има много желаещи да си я купят

Това показва проучване, някои резултати в което хвърлят към размисъл. Само Toyota и Honda са с по-голямо доверие

,
Apple store

iStock

А втомобил на Apple още няма и не е ясно кога ще има. И дали ще има. Отвреме-навреме се появяват информации, според които този забулен в секретност и мистерия проект вече е погълнал тонове пари, неуспехи и разочарования.

Въпреки това има много желаещи да си купят кола с фамозното лого на калифорнийския бранд, пише Bloomberg, позовавайки се на публикувано годишно проучване на Strategic Vision.

То е направено сред 200 000 собственици на нови автомобили. За първи път консултантската фирма включи и Apple сред повече от 45 марки, за които анкетира потребителите.

26 на сто от тях казват, че "със сигурност ще обмислят" закупуването превозно средство от производителя на iPhone. Любопитно е, че само утвърдените производители Toyota и Honda имат по-високи проценти.

24% са отбелязали най-горното квадратче („харесва ми“), когато са попитани за впечатленията им от качеството на марката, побеждавайки всички останали с голяма разлика по този въпрос.

А все още не е ясно дали босът на компанията Тим Кук наистина ще даде зелена светлина на такъв продукт.

Ще видим какво ще направи Apple, каза той пред “Ню Йорк Таймс” през миналата година. - Ние разработваме толкова много неща вътрешно. Много от тях никога не виждат бял свят."

Последното не звучи много обнадеждаващо. Със сигурност подсилва мистерията.

Според Марк Гърман от Bloomberg, Apple се стреми към напълно автономна електрическа кола, която да е готова около 2025 г. Много компании, работещи върху технологията за безпилотно управление, все още не се успели да я въведат в сроковете, които са набелязали. И само шепа от тях предлагат таксиметрови услуги в избрани градове.

Поне засега Apple няма индустриален партньор. Но една компания, която познава най-добре - Foxconn, която сглобява iPhone, наскоро придоби завод на General Motors в Охайо от закъсалата стартираща компания Lordstown Motors.

Тази фабрика е достатъчно голяма, за да произвежда 400 000 автомобила годишно. Отделно от това Foxconn стои зад няколко разраотки в Тайван. Партнира си с Fisker.

И още нещо интересно - проучването на Strategic Vision показва също, че повече от 50 процента от собствениците на Tesla “определено биха обмислили” покупка на бъдещ автомобил на Apple.

Bloomberg

Тим Куук Apple CarPlay Apple CarPlay