Hyundai „ще хване бика за рогата“ с нов бранд

Той ще е първо за китайския пазар

Мартин Дешев,
Hyundai шоурум

iStock

Hyundai иска да увеличи присъствието си на пазара на електрически автомобили. За целта компанията подготвя да „хване бика за рогата“ и да атакува най-големия пазар, китайския, с нов бранд, съобщава Electrek.

Китай е безспорен лидер по производство и продажби на електрически коли в света и това прави страната най-атрактивния пазар. Към него гледат всички производители и искат да се възползват докато могат.

Затова Hyundai Планира да представи нов бранд, който ще бъде развиван в партньорство с китайската компания BAIC. Двете си партнират още от 2002 г. насам, когато направиха първия общ завод в Китай.

Според The Korean Economic Daily сега двете компании подготвят изцяло нов бранд, който е продължение на друг проект. Миналата година е имало преговори корейската компания да предложи електрички в Китай под бранда Arcfox, но разговорите не завършили с успех.

Желанието на Hyundai да увеличи присъствието си чрез повече марки обаче остава. Проектът в момента е с кодово име OE RE и е част от целта на Hyundai да представи 5 нови електрически автомобила в Китай през следващите три години. OE RE няма да е свързан с Ioniq и ще е изцяло нов бранд, специално за Китай и с дизайн, който е съобразен за местните вкусове. Корейският производител бърза, защото в Китай базарът е много динамичен, вече има десетки местни производители и конкуренцията е огромна. Това притиска другите производители, чийто пазарен дял се свива все повече.

През 2017 г. Hyundai е продала 1,6 млн. автомобила в Китай, като това е било върховото ѝ постижение в страната. През 2023 г. се очакват да бъдат около 250 000 броя. Компанията дори продаде един от заводите си в страната миналата година. Тя се надява, че чрез новия бранд ще може да промени тенденцията.

„Hyundai иска да хване бика за рогата“, казва източник на изданието. Китайското подразделение на компанията иска да направи и модели, които да са само за местния пазар, но не казва конкретни срокове.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Hyundai