Kia и Hyundai измислиха нов начин да увеличат пробега на електрическите коли

Технологията намалява коефициента на въздушно съпротивление с 3%

Мартин Дешев,
hyundai kia аеродинамика

Hyundai

П роизводителите на електрически автомобили постоянно търсят нови и нови начини да увеличат пробега на колите си. Мнозина прилагат метода „капка по капка – вир става“, т.е. множество малки подобрения и оптимизации вкупом ще дадат много добри резултати.

Затова компаниите вече търсят всякакви идеи за подобряване на пробега. Kia и Hyundai например са измислили нова идея – Active Air Skirt (AAS), съобщава CarScoops.

Това са активни аеродинамични елементи – престилки на пода на автомобила, които се подават пред предните колела, за да намалят въздушното съпротивление. Те се активират автоматично, когато скоростта превиши 80км/ч и се прибират при скорост под 70 км/ч, така че няма риск да бъдат повредени при преминаване през легнали полицаи или качване на бордюри.

Компаниите са тествали системата, като са я монтирали на Genesis GV60. Там тя е намалила коефициента на въздушно съпротивление с 2,8%.

Освен това AAS помага и за стабилността, като увеличава сцеплението. При това работи и при скорост над 200 км/ч. Ако всичко това звучи познато, то е защото много състезателни коли имат подобни механизми, но сега за пръв път се прилагат за икономия при електрическите коли.

От Hyundai казват, че очакват технологията да има още по-големи ползи при SUV-ове и модели, при които е по-трудно да се оптимизира аеродинамиката. Компаниите вече са подали документи за патентоването на AAS в САЩ и Южна Корея. Те казват, че предстоят тестове, които да докажат издръжливостта на технологията и ако резултатите са добри, тя може да влезе в серийно производство.

коли автомобили електрически автомобил електромобили Hyundai Kia