Ford отлага пазарния дебют на Explorer с половин година

Това значи, че на пазара в Европа електрическият модел ще се появи пред следващото лято, пише местно издание

Пламен Георгиев,
Ford Explorer Electric

Ford

Ford е отложил пазарния дебют на произвеждания в Кьолн електрически Explorer с около половин година. Това съобщава Electrive, позовавайки се на местното издание Kölnische Rundschau. То пише, че Ford е уведомил служители си в Кьолн в четвъртък сутрин. Предварителните планове бяха за старт на продажбите в началото на следващата година.

Германското издание твърди, че като оправдание за забавянето се посочват новите световни изисквания за безопасност на задвижването на електромобилите, които скоро ще влязат в сила. Ford иска да лансира модела според този нов стандарт.

Не са уточнява кои са тези „световни правила за безопасност”. В ЕС ще бъдат задължително въведени някои допълнителни асистиращи системи от 2024 г., но те на засягат задвижването.

Според Kölnische Rundschau, новият Explorer ще бъде наличен за покупка „следващото лято”. До момента са се правили само необвързващи резервации. Очакваше се, че моделът, представен през март и базиран на платформата МЕВ на Volkswagen, да започне да се произвежда след летните почивки в Electric Vehicle Center в Кьолн, който Ford откри през юни. След това производството да набере скорост и продажбите да започнат в началото на 2024 г.

Към момента няма много технически параметри за Explorer. Но знаем, че Volkswagen предлага батерия с брутен капацитет 82 kWh (нетен 77 kWh) за автомобили в този сегмент. Затова може да предположим, че и Ford-ът ще заложи на такава. Очаква се версията със задно предаване да е с мощност 150 kW, а версията с още един ASM мотор на предната ос може да е със 195 и/или 220 kW.

Ford Ford Explorer Ford Explorer EV