Ford и Red Bull разработват „стратегически важен” електромобил

Шефът на Ford Джим Фарли казва, че ще видим резултата по-рано от очакваното

Пламен Георгиев,
Ford Red Bull Перез

Ford

М иналата седмица Ford хвърли бомбата, че се завръща в света на Формула 1, при това не с кой и да е екип, а с шампионите от Red Bull. Макар двете компании да имат дългогодишна връзка, след като през 2004 г. Ford продаде Jaguar F1 на Red Bull Racing, новината предизвика истинска изненада у анализаторите.

Двете марки ще работят отново заедно от сезон 2026 г., когато в сила влизат новите правила. Ford ще помага на Red Bull Racing с опита си в двигателостроенето, батериите, електрическите мотори, контролния софтуер, контролния блок и др.

Но другата, също толкова любопитна новина е, че двете компании работят по съвместен електромобил. Това стана ясно от интервю на Джим Фарли за Motor Trend, в което казва, че двете компании работят усилено по „стратегически важен” EV.

Наскоро бях на представяне на вероятно най-стратегически важния ни EV и се обърнах към работната група, която разработва това в тайна, и попитах: „Хей, кой прави аеродинамиката на това?“ Отговориха ми: „О, те са от Red Bull. Формула 1.“

Какво може да е това? „Стратегически важен” електромобил би могъл да е напълно нов модел, нова концепция, дори шоукар за помпане на мускули.

Но „най-стратегическия важния ни EV” е много повече от това. За момента може само да гадаем, но се знае, че Ford работи по купе версия на Mach-E SUV, която ще дойде с новата платформа и второто поколение на модела около 2026 г.

Но не бива да изключваме възможността да става въпрос и за електрически модел на Lincoln, какъвто марката все още няма. Така че тук също вероятността за съвместен проект с Red Bull не изглежда нелогично.

Ford Red Bull Джим Фарли