ЕС поиска от САЩ да не дискриминира европейските електромобили

Създадена е работна група, която трябва да намери решение на казуса

,
Електрическа колонка знак зареждане асфалт

iStock

Е вропейският съюз поиска днес от САЩ електрическите автомобили, батериите и оборудването за устойчива енергия, които са произведени в ЕС и се продават на американския пазар, да бъдат третирани по същия начин като идентичните продукти от Северна Америка.

Това обяви чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела на брифинг.

27-те страни от ЕС се оплакват, че приетият през август в САЩ "Закон за намаляване на инфлацията" ги дискриминира. В него има клауза, която гласи, че американските потребители, които са закупили определени стоки, произведени в Северна Америка, имат право на данъчни кредити. Това облекчение не е в сила, ако същите стоки идват от ЕС.

За разлика от САЩ, Евросъюзът предлага на потребителите същите данъчни облекчения за американски стоки, а не само за произведени в страните от Евросъюза, изтъква Брюксел.

Ние очакваме и страните от ЕС да бъдат включени в облекчението (предвидено в американския "Закон за намаляване на инфлацията" - бел. ред.). В идеалния случай бихме искали да имаме същия статут като Канада и Мексико, но трябва да бъдем реалисти и да видим какво можем да договорим", заяви чешкият министър на промишлеността и търговията, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Йозеф Сикела разговаря в Прага с търговския представител на САЩ Катрин Тай. Той уточни, че "и двете страни имат желание да бъде постигнато споразумение".

Още преди дни ЕС и САЩ създадоха работна група, която трябва да намери решение на проблема. Първото й заседание ще се проведе през тази седмица, съобщи Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на икономиката в интерес на хората.

САЩ Европейски съюз електрически автомобили субсидии за електромобили Закон за движение по пътищата дискриминация