До 350 бройки дневно от електрическия Skoda Enyaq iV

Пламен Георгиев,
Skoda Enyaq iV

Skoda

Skoda Enyaq iV

Skoda стартира производството на електрическия Enyaq iV, базиран на платформата MEB. От поточната линия в Млада Болеслав, на която се правят и конвенционалните Octavia и Karoq, ще слизат до 350 бройки дневно.

Enyaq iV е първият електрически модел на Volkswagen Group, построен на модулната платформа MEB, който ще се произвежда извън завода на VW в Цвикау. Там в момента се произвеждат D.3 и ID.4, като в последствие ще се добавят Audi Q4 e-tron и Cupra el-Born. Други MEB заводи в Европа не се очакват до 2022 г., когато трябва да стартира работа този в Емден с ID.4, както и заводът в Хановер, където ще се произвежда ID. Buzz.

Любопитното е, че заводът в Млада Болеслав няма специална поточна линия за автомобили, използващи платформата MEB. Вместо това заводът е бил усъвършенстват, за да се произвеждат успоредно електрически и конвенционални автомобили на една поточна линия.

Електрическата Skoda Enyaq iV предлага до 510 км пробег

Заводът в Цвикау, предназначен за производство само на електрически автомобили, прави в момента по 650 коли дневно на две MEB поточни линии, докато в Чехия ще се правят до 350 електромобила дневно, което е много похвално за производствения процес в основния завод на Skoda. Иначе до края на годината от Цвикау ще излизат по 750 бройки дневно от ID.3 и ID.4.

Skoda представи Enyaq iV в началото на септември, доста преди премиерата на ID.4. За разлика от Volkswagen, Skoda избра да предлага своя модел с няколко батерии (3) и версии (5) на задвижване. Базовата версия Enyaq 50 iV е оборудвана с литиево-йонна батерия има брутен капацитет 55 kWh, достатъчни за пробегът до 340 км. Оборудван с 62 kWh батерия, Enyaq 60 iV може да измине до 390 км. Enyaq 80 iV има пробег до 510 км пробег в WLTP цикъла. Най-голямата батерия е с капацитет 82 kWh, която ще предлага пробег до 460 км.

Стартовата цена на модела в Германия започна от 33 800 евро, а базовата цена за Enyaq 60 iV е 38 850 евро.

Еколози искат спиране на субсидиите за плъг-ин хибридите

Топ 10 на най-надеждните електромобили и хибриди

GM иска да е №1 производител на е-коли в САЩ, за целта ще помагат нови батерии

Източник на статията: Vesti.bg

електромобили Skoda Enyaq iV Skoda