Cupra Tavascan е SUV със задно или двойно предаване, до 550 км пробег

Той споделя платформа и техника с още три модела във VW Group, ще се прави в Китай за Европа

,
Cupra Tavascan

, Cupra

Cupra Tavascan

Cupra, марката на SEAT, разкри напълно втория си електрически автомобил - Tavascan. SUV-то беше показано през миналата година, а сега научихме дитейли, има и повече снимки.

Реално, Tavascan е по същество версията на Cupra на Volkswagen ID.5, Skoda Enyaq Coupe iV и Audi Q4 e-tron Sportback. Той е базиран на MEB платформата на VW Group, но е проектиран и разработен в Барселона, като компанията казва, че е “емоционален и ориентиран към шофирането”.

Първият електрически SUV на Cupra е малко по-дълъг, по-широк и по-нисък от VW ID.5 - 4644 мм дължина, 1861 мм широчина, 1597 мм височина, 2766 мм междуосие.

Дизайнерският език на Tavascan, показан за първи път в концепция през 2019 г. във Франкфурт, ще бъде пренесен в бъдещите електрифицирани автомобили на Cupra.

Cupra

Акцентите включват отличителна предница с впечатляващи матрични LED фарове с три триъгълни “очи”, осветено лого на Cupra и масивна долна решетка.

Отстрани личи атлетичен профил с черна А-колона и две гънки, които се спускат към предната част. Отзад се набиват високоразположени задни светлини, обединени от лента, и голям дифузьор.

Cupra

В салона имаме характерен централен гръбнак, който поддържа цялото арматурно табло. Виждат се тънки вентилационни отвори, многофункционален спортен волан, 15-инчов централен сензорен екран - най-големият досега в модел на Cupra. Седалките са спортни - тип “кофа”.

Багажникът на Tavascan предлага 540 литра обем, което е малко повече от Q4 e-tron Sportback и малко по-малко от Volkswagen ID.5 и Skoda Enyaq Coupe iV.

Cupra

Той ще се предлага с две изходни мощности: 286 к.с. и 545 Нм въртящ момент за варианта с един двигател Endurance със задно задвижване и 340 к.с. и 679 Нм за модела с два AWD - VZ. Последният ускорява от място до 100 км/ч за 5,6 секунди.

И двата варианта се захранват от литиево-йонна батерия със 77 кВч. По WLTP пробегът е 550 км за модела със задно задвижване и 520 км за AWD. За да увеличи ефективността, Cupra Tavascan се предлага и с пет различни нива на рекуперация на енергия и допълнителна термопомпа.

Cupra

Що се отнася до зареждането, Tavascan може да достигне от 10 до 80 процента SoC за по-малко от 30 минути с помощта на DC бързо зарядно с поне 135 кВ. Твърди се също, че батерията добавя 100 км пробег само за 7 минути.

Cupra

Както при братските модели, Cupra Tavascan разполага с набор от бордови усъвършенствани системи за подпомагане на шофирането, включително Adaptive Cruise Control, Front Assist, Connected Travel Assist, Emergency Assist, Side and Exit Assist, Exit Warning, Remote Асистент за паркиране и др.

Cupra Tavascan ще се произвежда в завода на Volkswagen Group в Анхуей, Китай и ще бъде пуснат на пазара през 2024 г. Цените все още не са обявени.

Барселона MEB Cupra Tavascan Volkswagen Group SEAT Cupra