BMW завърши тестовете на бъдещия i5 край Полярния кръг

Изпитанията започват през февруари миналата година. Марката изразява задоволство от резултатите

BMW i5 winter tests

BMW

BMW i5 winter tests

BMW загатна наскоро за новата 5 Series, а сега обяви, че в напълно електрическата си версия автомобилът е преминал екстремни тестове в зимния център на компанията край Полярния кръг. Първите такива са били още през февруари м.г., което означават, че са продължили повече от година.

Което пък говори, че колата е в заключителна фаза на разработка, защото сега са минали последните при много ниски минусови температури за изглаждане на "фини настройки".

BMW

Виждате и снимките, за които BMW казва, че тестовите автомобили там с по-оскъдни камуфлажи, отколкото са били в началото.

През февруари 2022 г., с пълен камуфлаж, състоящ се от фолио, пластмасови елементи и решетки, както и временни фарове и задни светлини, прототип на i5 предприема петдневно пътуване от подножието на Алпите през Дания до ръба на Полярния кръг в Лапландия, Швеция.

BMW

По време на пътуването от около 3000 км двигателите, електрониката, високоволтовата батерия и интегрираната система за отопление и охлаждане на интериора и системата за съхранение на енергия успяха на най-ранен етап да демонстрират високата си степен на ефективност при работа на дълги разстояния, казва BMW.

И добавя:

С най-новата технология на акумулаторните клетки и интелигентно контролирано управление на топлината, технологията BMW eDrive от пето поколение, доразвита за новото BMW i5, осигурява дълъг пробег и кратко време за зареждане при междинните спирания дори при изключително ниски температури.

По-късно през 2022 г. са проведени тестове в други зони на BMW Group, както и в ежедневния трафик в и около Мюнхен и в близост до завода в Динголфинг.

BMW

Изпробвано е абсолютно всичко - задвижване, окачване, работа на системите, че и акустичните качества - както е редно и както става всеки път.

Повторните тестове през февруари тази години са послужили по-скоро за фини настройки на всички системи за контрол на задвижването и окачването.

Изцяло електрическият седан е поне толкова добър на лед и сняг колкото всеки модел с конвенционално задвижване, казват в заключение баварците. Скоро ще разберем дали наистина е така.

зимни тестове Швеция Полярен кръг BMW i5 BMW 5 Series BMW