BMW обещава, че първата електрическа М-ка „ще бие всичко, което сте виждали“

Според босът на BMW M, четирите електромотора на този бъдещ модел могат да генерират 1360 к.с.

BMW Neue Klasse

, BMW

BMW Neue Klasse (снимката е илюстративна)

И деята за електромобил от BMW M звучеше като фантасмагория само преди няколко години, но такъв автомобил в момента се разработва, а изхождайки от изказвания на шефа на М-дивизията, той ще е изключителен.

BMW работи по супер мощен EV с четири електрически мотора, като очакванията за появата на първия спортен автомобил на базата на Neue Klasse се очаква през 2026 или 2027 г. Той ще се продава успоредно с конвенционалния М3. А шефът на BMW M GmbH Франк ван Мийл казва, че той ще е с мощност 1360 к.с. (1000 kW или 1 мегават).

Според Ван Мийл, новият EV „ще бие всичко, което някога сте виждали“. За да бъде реализирано подобно становище, BMW разработва свои собствени електромотори, които, подобно на S68 в М5 и S58 в М3 и М4, тези е-мотори „ще бъдат еталон“.

Motor Trend очаква новият високодинамичен седан ще бъде най-бързо ускоряващият автомобил в историята на германската марка, слизащ под 3 секунди в спринта до 100 км/ч. Е-моторите може да са водно и въздушно охлаждани, а 800-волтовата електрическа архитектура ще позволява ултра бързо DC зареждане. Ван Мийл разкрива също, че батерията ще е с различен химичен състав спрямо този на моделите от Neue Klasse, като ще са и с подобрено охлаждане.

В процес на разработване е и система, която да контролира шасито и прецизно да разпределя въртящия момент към всяко колело, подобрявайки динамиката и карайки BMW-то да се чувства като „Алиса в страната на чудесата“.

В плановете на BMW е и модел с два електромотора, който ще се продава ексклузивно със задно предаване. Той ще използва идентичен хардуер и софтуер, но ще е с по-ниска мощност.

Франк ван Мийл BMW Neue Klasse BMW M BMW