BMW: EV и ДВГ ще вървят ръка за ръка

Защо да отричаш едното или другото, когато можеш да имаш най-доброто от двата свята

BMW X2 M35i тест драйв

, CarMarket.bg

BMW X2 M35i

BMW подходи най-рационално от конкурентите си: обяви, че до края на десетилетието половината му продажби ще са на електрически автомобили. И това предизвика гнева на всички, докато те се надпреварваха да обявяват стратегии за изцяло електрическо бъдеще.

Но реалността показа, че баварците са били прави. Сега същите тези компании, които сочеха с пръст BMW, обръщат палачинката и признават, че не са прави. А BMW си върви по предначертания план.

Ангажиментът на BMW да дава най-доброто от двата свята остава. Баварците ще правят автомобили с двигатели с вътрешно горене и електромобили на една и съща поточна линия, както и досега. Това само по себе си означава, че в ДВГ има още много живот, като в същото време EV ще продължи да нараства като процент от общите продажби, макар и в момента кривата на нарастване да е в плато.

Според продуктовия бос на BMW Бернд Кьобер, баварският производител винаги е знаел, че електрификацията ще е труден и неравен път. Преди две години предвижданията за продажбите на EV са били прекалено „оптимистични“, казва Кьобер, но сега „те са прекалено песимистични“.

Продължавайки да инвестира във всички видове задвижвания, BMW може да реагира бързо на смяната на клиентските предпочитания и промените на регулаторните изисквания.

Това, което има значение в момента, е нашата собствена стратегия“, казва Кѝобер пред Autocar. “За нас, винаги е било ясно, че развитието ще е много непостоянно, тъй като зависи от регулации и клиентски нужди. За близкото бъдеще залагаме на гъвкавия технологичен подход, затова планираме да правим всички видове задвижвания на една поточна линия.“

Кьобер казва, че този начин на производство означава, че компанията „не трябва да затваря завод или да съкращава смяна“, ако пазарът смени посоката си и просто се „насоки към друг тип задвижване“.

Този подход на BMW е ясно видим в цялата им гама. Така например електрическите версии на BMW X1, X2 и X3 се продават успоредно с конвенционалните им събратя. Той ще се разгърне и през Neue Klasse-моделите, като се предвижда лансирането на електрически седан, както и на ДВГ и хибридни негови версии.

Макар EV да използва нова платформа, стандартната 3-Series ще получи обновена версия на използваната в момента архитектура със задно предаване.

BMW ДВГ стратегия