27 000 км между Северния и Южния полюс с електромобил

Nissan Ariya е специално подготвена за този поход от Arctic Trucks

Пламен Георгиев,
Nissan Ariya Pole to Pole

Newspress

Nissan Ariya Pole to Pole

Е лектромобилите са с ограничен пробег, в студа зарядът на батерията спада съществено, електромобилите не са особено подходящи за офроуд. Всичко това е вярно, но Nissan иска да демонстрира, че нейната Ariya може да се справи с най-трудните климатични и пътни условия, за да стигне от Северния до Южни полюси с електромобил.

Този март съпрузите Крис и Джули Рамзи ще потеглят на епично приключение с този автомобил, подготвен специално за тежките условия, с които ще трябва да се справя през тези 27 000 км, колкото се очаква да продължи приключението Pole to Pole.

Newspress

Съпрузите ще се опитат да станат първите хора, стигнали от единия полюс на планетата до другия. Техният Nissan Ariya е подготвен от специалиста Arctic Trucks.

Промените по автомобила са умишлено минимални, като по батерията и задвижването не е правено нищо. Най-видими и съществени са промените по окачването и монтирането на 39-инчови BF Goodrich гуми. Това е с цел справяне с тежките терени, които предстоят да бъдат прекосени.

Newspress

Пътят на съпрузите ще ги отведе от Арктика през Северна, Централна и Южна Америка, преди да премине през Антарктида. Крис и Джули ще преминат през 14 държави.

Как ще се зарежда автомобилът в тези тежки условия? Това ще става с преносим генератор на възобновяема енергия. Прототипът ще се тегли и включва олекотен ветрогенератор и соларни панели, които ще се възползват от силните ветрове и дългите слънчеви дни.

Newspress

С Pole to Pole се преследват няколко цели. Първата е да демонстрира възможностите на електрическия автомобил, втората – да разкаже за екологичните проблеми, които предизвикват климатичните промени. Учените са доказали, че топенето на полярните ледове физически деформира земната кора, което влияе на екосистемата в полярните райони. Това намалява биоразнообразието и числеността на видовете.

През 2017 г. Крис и Джули стават първият екип, преминал маршрута на Монголското рали с Nissan Leaf. Това са 16 000 км за 56 дни.

Nissan Nissan Ariya Nissan Ariya Pole to Pole Крис Рамзи Arctic Trucks