За Трабанта криза няма

За Трабанта криза няма

, БГНЕС

За Трабанта криза няма

"За Трабанта криза няма" е мотото на националния събор на любителите на популярните автомобили от бившата ГДР, който днес се провежда за втора поред година в навечерието на традиционния празник на Велико Търново - 22 март.

"Въпреки че производството на тези коли вече повече от 20 години е история, части все още се намират и поддръжката е евтина.

Разходът на бензин е 5,5 л на 100 км, затова не ни притеснява скокът на цените на горивата. Важното е да не се повишава цената на маслото, което се добавя към горивната смес", обяснява доц. Милен Михов от организационния комитет на проявата.

В дефилето до крепостта "Царевец" по централните улици на града ще се включат повече от 40 автомобила от региона, както и с регистрации от София, Русе, Търговище, Добрич, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик.

В програмата са предвидени състезания по майсторско управление и на скоростна отсечка.

Сред заявилите участие има и представителки на нежния пол, които карат съвременни автомобили, но искат да почувстват тръпката от шофирането на "Трабант", посочи Недко Азманов, собственик на 20-годишен автомобил.

По неговите думи този вид автомобили са не само марка за качество и издръжливост, но и усещане за младостта и хубавите спомени.

Организаторите припомнят, че първият автомобил от народен тип с марката "Трабант" с каросерия от пресован картон е произведен през 1957 г. в заводите в Цвикау.

Последният автомобил слиза от конвейра през 1991 г. след разпада на ГДР.

Източник на статията: Vesti.bg

трабант