Все още е жив: Audi удължи за още малко производството на R8

Има достатъчно голям интерес

Мартин Дешев,
Audi R8 Coupe V10 GT RWD

, Audi

Audi R8 Coupe V10 GT RWD

Audi потвърди пред Motor1, че производството на спортния модел R8 не е спряло в края на 2023 г., както беше планирано първоначално. В края на миналата година компанията спря производството на TT и R8 също беше планиран да приключи малко след това.

Това обаче не се е случило и производството на R8 продължава и в момента. Причината е по-голям интерес, който оправдава решението, за да може Audi да изпълни заявките.

Но не трябва да се радваме твърде много. Удължението ще е кратко. Говорител на Audi коментира пред Motor1, че новата дата за края на R8 е в края на първото тримесечие на 2024 г., т.е. до края на месец март.

„Изявлението, че R8 ще бъде спрян от производство в края на 2023 г. датира от 2019 г. От тази гледна точка не е изненада, че реалната дата е изместена с няколко седмици“, казва компанията. След края на производството на R8, в завода в Некарсулм ще продължи да се прави Audi e-tron GT.

Интересът към R8 се е увеличил откакто Audi показа последният модел – V10 GT RWD през октомври 2022 г. Той беше за сбогуване с R8 и се е харесал много на почитателите.

В САЩ например през 2023 г. са продадени 631 броя от него – това е със 101% повече спрямо 2022 г. На 19-ти март се очаква Audi да представи годишните си резултати за 2023 г. и тогава ще стане ясно колко общо бройки от колата са продадени глобално. За 2022 г. са били 1097, а през 2021 г. – 1679. Това подсказва, че вероятно ръст има и в останалите пазари.

Затова и удължаването на производството за кратко изглежда логичен ход. Така компанията ще може да изпълни поръчките, които вече са направени.

Наследник на R8 с ДВГ няма да има. Audi обаче си е оставила отворена възможността да предложи електрически R8 по-натам. Първо обаче трябва да пусне новата архитектура SSP на Volkswagen, която ще е подходяща и за спортни електрически коли.

спортни коли Audi автомобили коли