Volkswagen обмисля да мести производства от Германия и Източна Европа

Облагодетелствани могат да се окажат Югозападна Европа или крайбрежните зони на север

,
Volkswagen завод Емден

Volkswagen

Volkswagen Group може да премести производства извън Германия и Източна Европа, ако недостигът на природен газ продължава, информира Bloomberg.

Компанията заяви в края на миналата седмица, че това е една от наличните опции в средносрочен план, ако дефицитът на газ продължи за дълго след тази зима.

VW има големи заводи в Германия, Чехия и Словакия, които са сред европейските страни, най-силно зависими от руския газ.

Като средносрочни алтернативи, ние се фокусираме върху по-голяма локализация, преместване на производствения капацитет или технически алтернативи, подобно на това, което вече е обичайна практика в контекста на предизвикателствата, свързани с недостига на полупроводници и други прекъсвания на доставките“, комантира Генг Ву от Volkswagen Consulting, вътрешната консултантска компания на автомобилния производител.

Югозападна Европа или крайбрежните зони на Северна Европа, и двете от които имат по-добър достъп до товари с втечнен природен газ по море, могат да бъдат облагодетелствани от такова преместване, добави говорител на VW.

VW управлява заводи в Португалия, Испания и Белгия, страни, в които има LNG терминали.

Водещият европейски концерн обясни, че би трябвало да може да поддържа производството си през следващите 5 до 6 месеца, ако Германия продължи да запълва своите газови резерви, но нарастващите цени на енергията и нестабилността в мрежите за доставки представляват глобален риск.

Доставчиците в енергоемки области като стъкло и химикали няма да могат да поемат дълго увеличението на цените на газа и електроенергията, предупредиха ръководителите на VW.

Въпреки че повечето автомобилни части, произведени в Европа, се използват от заводи на Стария континент, някои се изпращат и в чужбина. Само един липсващ елемент може да доведе до спиране на поточната линия, както се вижда от последиците от недостига на полупроводници през последните години.

VW заяви, че е загрижен за ефекта, който високите цени на бензина могат да имат върху доставчиците.

Решението на Русия да ограничи доставките на газ за Европа в отговор на европейските санкции срещу Москва заради нахлуването в Украйна породи опасения, че Германия може да бъде принудена да стигне до режими на потребление на енергия.

Последните новини, че нивата на съхранение на газ са достигнали 90 процента предсрочно, успокоиха страховете за остър недостиг тази зима, но страната е изправена пред предизвикателство да попълва изчерпаните резерви и следващото лято без доставки от Русия.

Блумбърг

Volkswagen Volkswagen Group завод производство Европа