Канада подаде ръка на Volkswagen и Mercedes за батериите

Двете компании подписаха ключово за бъдещето им споразумение в страната на кленовия лист

Валентин Маринов,
Канада Трюдо Шолц Дийс

Volkswagen

Е дна от целите на посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Канада се осъществи - страната на кленовия лист ще подпомага най-голямата автомобилна промишленост в Европа.

Шефове на Volkswagen и Mercedes - съответно Херберт Дийс и Маркус Шефер, който е начело на технологиите в Щутгарт, подписаха Меморандум за разбирателство с канадското правителство.

Той предшества договор за доставка на суровини, които са необходими за батериите за електромобили, като литий, кобалт, никел и графит.

Компаниите бяха загрижени как ще ги набавят, предвид увеличаващото се търсени и производство на EV, войната в Украйна и новата геополитически ситуация, при която има опасения от зависимост към Китай.

Затова и бе потърсена Канада, като Шолц договаря и доставки на газ. Дийс, който на 1 септември отстъпва позицията на №1 във VW, и Шефер придружават канцлера заедно с други представители на германския бизнес.

На подписването присъства и министър-председателят на северната страна Джъстин Трюдо. А Канада и Германия се разбраха и по други въпроси.

От своя страна представители на канадското правителстно заявиха, че тяхната страна също ще извлече ползи от промяната към електрификация на транспорта. Така може да се говори за съвместно сътрудничество, което тепърва ще се разраства, рече Шолц.

То ще продължи в минно дело (Mercedes e пред такъв договор с местна компания), производство на батерии, евентуално заводи и т.н., и т.н.

договор Херберт Дийс Mercedes Volkswagen Олаф Шолц Канада