VW не позволява на работниците си в Китай да напускат завода

Към подхода, който бе въведен за пръв път на Олимпиадата в Пекин, са се присъединили още Bosch и Foxconn

Пламен Георгиев,
Volkswagen завод в Китай поточна линия

Volkswagen

Volkswagen Group, Bosch и Foxconn държат работниците си в заводите в Ченгду, след като китайският мегаполис затвори 21-милионното си население заради поредната върна на Ковид.

Заводът на VW, който е създаден с местния партньор FAW, е влязъл в т. нар. режим “closed loop system”, за да продължи производствения процес.

По същата схема работят и два завода на Bosch за производство на части и автомобилни компоненти в Ченгду. Foxconn, най-големият производител на Apple, също е възприел метода в своите производствени мощности.

Използван за пръв път по време на Зимните Олимпийски игри в Пекин, методът тогава целеше да пази спортистите и делегациите извън контакт с хора извън това обкръжение, поставяйки ги в своеобразен балон. Същото е и сега: работниците не напускат завода, за да не влизат в контакт с външни хора, като по този начин заводите продължат да работят по време на локдаун.

Този метод изисква работниците да почиват и нощуват в рамките на завода, като се избягва всякакъв контакт с външни хора, за да не се разпростре заразата и заводът да бъде затворен.

Компании, сред които и Tesla, държаха работниците си да спят на пода в завода, когато по-рано тази година Шанхай бе блокиран заради пандемията.

Локдаунът в Ченгду идва само дни, след като градът премина през 2-седмично спиране на производството заради рязък недостиг на електроенергия. В резултат на това заводите бяха затворени, за да се насочи токът към домакинствата.

Ченгду, столицата на провинция Сичуан, е най-големият град след Шанхай, който затваря заради пандемията. Шанхай бе блокиран цели два месеца от края на март.

Той играе роля на производствен хъб в югозападен Китай за компаниите, включително Geely Automobile Holdings и Toyota.

Източник на статията: autonews.com

Volkswagen Китай локдаун Ковид-19