V8 двигателят на Porsche ще продължи да живее и следващото десетилетие

Регулациите обаче ще го направят малко по-тих

Porsche Panamera

Porsche

Е лектрификацията и все по-строгите регулации накараха много производители постепенно да смалят двигателите и да използват големи агрегати все по-рядко. Някои напълно се отказват от тях, а други като Porsche, смятат да продължат да ги произвеждат максимално дълго време, съобщава Motor1.

В интервю за сп. Car Sales, Томас Фреймут, ръководител на екипа на Panamera, споделя, че компанията планира да продължи да използва своя V8 двигател и през следващото десетилетие. Porsche ще направи малко промени по агрегата, за да го направи напълно съвместим с Евро 7.

Нужните за целта компоненти вече се разработват и ще бъдат добавени, когато стандартът влезе в сила. Основната разлика е, че двигателят ще стане малко по-тих, тъй като това е сред новите изисквания. Според Фреймут това ще „затрудни постигането на добра емоция от Panamera V8”, но компанията е уверена, че ще се справи.

В замяна на този компромис, двигателят ще може да се произвежда и през следващото десетилетие. Това ще даде достатъчно време на компанията да премине към електрическите модели по естествен път, без да насилва трансформацията.

Фрейман казва, че стратегическата цел на Porsche остава. Тя е до 2030 г. над 80% от доставките ѝ на автомобили да са EV-та. Той обаче допълва, че това зависи изцяло от интереса на клиентите и развитието на инфраструктурата по света. Запазването на V8 гарантира на Porsche, че ще има добра алтернатива за клиентите си.

Porsche автомобили коли